Op woensdag 28 november organiseren TMC Nederland en VNMG weer hun jaarlijkse Winterschool en we nodigen jou hier graag voor uit.

Het thema van dit kennisevenement is ‘Back to the Future’. De technologische ontwikkelingen gaan hard, ook bij Bentley Systems, haar partners en gebruikers. Wat hebben deze tot gevolg voor ons dagelijks werk en wat kunnen we in de toekomst verwachten? We brengen innovatie, vernieuwingen en toekomst bij elkaar in duidelijke taal waar de gebruiker van Bentley-software iets aan heeft. Maar ook is deze dag meer dan interessant voor de managers binnen de organisatie. Goed voorbereid naar de toekomst om de juiste beslissingen te nemen en kennis te maken achter de belevingstechnologie (3D, VR etc).

Keynote
Speciaal voor deze dag is Ton de Vries, Senior Director Business Developments van Bentley Systems, vanuit de US naar Nederland gekomen om iedereen te informeren over de laatste ontwikkelingen binnen Bentley.

Traditioneel kondigt Bentley de belangrijkste ontwikkelingen en vernieuwingen aan op de “Year in Infrastructure” conferentie in London die in oktober gehouden werd. Ton zal deze samenvatten en presenteren speciaal gericht op de Nederlandse gebruikers van Bentley-technologie. De presentatie gaat niet alleen over nieuwe producten, maar ook wat de samenwerking met Microsoft, Siemens, Topcon en andere strategische partners voor de gebruikers kan betekenen. Daarnaast zal hij aandacht besteden aan een aantal recente acquisities en aankondigingen die voor Nederlandse gebruikers interessant kunnen zijn.

Parallele sessies
Na het openingswoord van voorzitters Mattijs Bekkers (VNMG) en Paul Haffmans (TMC Nederland) en de interessante keynote, beginnen de parallelle sessies. Je kunt zelf een keuze maken welke sessie je wilt volgen. Neem plaats achter één van de laptops voor een informatieve workshop van 80 minuten of luister naar de interessante presentaties van betrokken TMC- en VNMG-leden, relaties en van leverancier Bentley. Er is onder andere aandacht voor MicroStation CONNECT, OpenRoads Designer, ProjectWise, AECOSIM, LumenRT, QGIS en meer.

Paneldiscussie
Aan het einde van de dag organiseren we voor het eerst een plenaire paneldiscussie waar iedereen voor is uitgenodigd. Discussieleider Matty Lakerveld is als strategisch adviseur op informatiemanagement en innovatie, als geen ander in staat een paar interessante stellingen op tafel te leggen. Een daarvan is de landelijke 3D-ontwikkeling, waar verschillende meningen over zijn. In het panel nemen onder andere ook Ton de Vries van Bentley, Heidi van der Vloet van gemeente Eindhoven en Timo Erinkveld van gemeente Rotterdam zitting.
Diegenen die hier geen interesse in hebben kunnen alvast een drankje en een hapje nuttigen in de centrale ruimte.

Ernst van Baar
We vinden het een hele eer en leuk om te vermelden dat Ernst van Baar, Senior Civil Consultant van Bentley Systems, die dag voor ons uit Dubai komt om vragen te beantwoorden. Ernst is specialist op 3D-gebied en de civiele markt en je kunt bij hem terecht met allerlei soorten technische vragen.

Tijdens de pauzes, de lunch en het afsluitende buffet krijgen de deelnemers voldoende gelegenheid om met hem en met elkaar bij te praten. Want van elkaar leer je ook.

Fun
Dit keer staat het onderdeel ‘fun’ weer op de agenda. Het zou zonde om geen gebruik te maken van de vele mogelijkheden die de locatie ons te bieden heeft. En wat is er leuker om op een informele manier met elkaar in contact te komen. Je kunt kiezen uit drie onderdelen: een rondleiding over het sportcomplex, handboogschieten en pitch & golf. Dit kan op het inschrijfformulier aangegeven worden.

Congreshotel Papendal
Verscholen in de bossen van de Veluwe, aan de rand van Arnhem, ontdek je het geheim van Papendal. Op deze mooie locatie vol natuur en dynamiek komen topsport en bedrijfsleven op een kleurrijke manier samen. Iedereen haalt het beste uit zichzelf op zo’n unieke plek!

Repromat
Ook deze Winterschool zal Repromat weer als sponsor aanwezig zijn met mooie plot- en printapparatuur. Ze bieden ter plekke de mogelijkheid op verschillende formaten (maximaal een meter breed) een privé of zakelijke foto af te laten drukken. Wil je hier gratis gebruik van maken? Neem dan het bestand mee op een stickje.  Of, nog handiger, mail voor 15 mei naar ronaldverberg@repromat.nl. Dan zorgt Repromat dat de foto klaar ligt tijdens het evenement.

Toegang
Stuur deze uitnodiging vooral ook door naar je manager, collega’s, stagiaire of iemand anders die je kent en met Bentley-software werkt.
Leden van TMC Nederland, BE User Group Flanders en Ruimteschepper hebben gratis toegang. Niet-leden en leden van VNMG betalen
€ 70,-.

Inschrijven kan hier. Na ontvangst krijg je binnen enkele dagen een bevestiging.
Wacht niet te lang met inschrijven, want voor de workshops en clinics geldt vol = vol.

 

Programma TMC-VNMG Winterschool

09.30 – 10.00 uur Ontvangst
10.00 – 10.15 uur introductie TMC en VNMG
10.15 – 11.00 uur keynote ‘Going Digital’ door Ton de Vries, Bentley US

‘Hoogtepunten van Bentley’s Year in Infrastructure Conference voor de Nederlandse Bentley gebruikers’

11.00 – 11.15 uur pauze
11.15 – 12.35 uur workshop LumenRT = vol (inschrijven niet meer mogelijk)
workshop snel in MicroStation CONNECT
demonstratie/presentatie ProjectWise
workshop 4D plannen met Synchro en Hololens
presentatie Waarom ook alweer – de noodzaak van een centrale objectenregistratie en presentatie Bentley OpenCities – 3D op steroïden voor gemeenten
12.35 – 13.30 uur lunch
13.30 – 14.50 uur workshop werken met QGIS Suite
workshop MSturn, rijcurven in MicroStation
workshop AECOSIM
workshop overlagen met OpenRoads Designer
presentatie Op weg naar een 3D-informatiemodel van de stad

en presentatie Helsinki 3D+, een nieuwe generatie stadsmodellen

14.50 – 15.05 uur pauze
15.05- 16.25 uur workshop 3D parametrisch modelleren met MicroStation CONNECT Edition
workshop migreren naar de MicroStation CONNECT Editie
workshop iModels publiceren, hoe werkt het en wat kun je ermee
workshop  OpenRoads Designer verdieping
presentatie één integraal 3D stadsmodel, de aanpak van Rotterdam

en presentatie 3D transitie, een stapsgewijze aanpak

16.25 – 17.00 uur 3D paneldiscussie of borrel
17.00 – 18.30 uur Clinics
18.30 – 20.00 uur Afsluitend bufffet

 

Programma breakout-sessies 

Ronde 1, 11.15 – 12.35 uur

Sessie 1

Workshop LumenRT en een doorkijkje naar Virtual Reality
Door: Mark Stals, gemeente Eindhoven en Louis van Amerongen, gemeente Amsterdam
Dat LumenRT een intuïtief visualisatiepakket is hebben we tijdens vorige workshops getoond. Echter LumenRT beschikt over functionaliteiten die minder bekend of wat geavanceerder zijn, zoals het werken met camera’s. Na deze interactieve sessie, als we verschillende onderwerpen behandeld hebben, sluiten we een VR-bril aan waarna we door een 3D LumenRT model gaan lopen.
Deze workshop is vol. Er kan niet meer ingeschreven worden!

Sessie 2

Workshop MicroStation CONNECT Edition: hoe wen je zo snel mogelijk aan de nieuwe omgeving?
Door: Ingeborg Hoogewerf, The People Group
De migratie naar CONNECT Edition staat voor vele MicroStation-gebruikers voor de deur. Voor degenen die al gespiekt hebben: het ziet er inderdaad heel anders uit. Wij geven je tips hoe je in deze vreemde omgeving snel je weg vindt en hoe je de omgeving naar je hand kunt zetten. Geen CONNECT-cursus maar een voorbereiding voor een zachte landing!

Sessie 3

Demonstratie/workshop Hoe ontsluiten we ProjectWise naar de buitenwereld
Door: Benno van Ham, SolvH en Hans Koorneef, Bentley Systems
Beter samenwerken met de collaboratiegereedschappen van Bentley. Als ProjectWise-gebruikers staan we er niet altijd bij stil dat we nog veel meer mogelijkheden hebben met de gereedschappen die we in huis hebben. In deze sessie gaan we in op de mogelijkheden die ProjectWise biedt om gegevens in het systeem naar believen te ontsluiten naar de buitenwereld. We hebben allemaal weleens de situatie gezien waarin we moeten/willen samenwerken met andere partijen zonder dat we deze een volledig kijkje in de keuken willen geven. ProjectWise biedt daar met de nieuwe gereedschappen mogelijkheden toe. Project Share, webservices, Edge Mobile etc. zullen in deze presentatie worden toegelicht.

Sessie 4

Workshop 4D plannen met Synchro en Hololens
Door: Stephan Klotz en Joost Wijnen, Synchro 4D
De workshop gaat in op het importeren van een planning (vanuit MS project, Asta of P6) en het importeren van een 3D-model (vanuit MicroStation, OpenRoads o.i.d.). Vervolgens mogen de deelnemers zelf de Resources gaan koppelen aan de taken. Zij bepalen dus hoe ze het project gaan uitvoeren. Aan het eind van de sessie kunnen we dan (waarschijnlijk) verschillende uitvoeringsmethoden analyseren en vergelijken. Mogelijk hebben de deelnemers op- en aanmerkingen op elkaars gemaakte 4D-model en zullen er interessante discussies ontstaan. Zo zien de deelnemers direct de grote meerwaarde van 4D plannen t.o.v. traditionele 2D-gantt planningen, namelijk dat collega’s kunnen zien wat er gepland wordt.

 Sessie 5

Presentatie Waarom ook alweer? De noodzaak en het nut van een centrale objectenregistratie
Door: Wil van den Berg, NedGraphics
De Nederlandse overheid investeert een vermogen in haar informatiehuishouding. Indrukwekkende voorbeelden hiervan zijn het stelsel van basisregistraties, koppelvlakken, landelijke voorzieningen en de Omgevingswet. De impact van al die dynamiek voelen we elke dag. Je zou haast vergeten dat er een hoger doel moet zijn waarin al die veranderingen een plekje hebben. Vanuit dat hogere doel wordt het belang van basisregistraties, koppelvlakken, landelijke voorzieningen en Omgevingswet weer opnieuw duidelijk. En vanuit dat perspectief krijgt ook een nieuwe verandering zijn plek in het totaalplaatje, de centrale objectenregistratie.

en

Presentatie Bentley OpenCities – 3D op steroïden voor gemeenten
Door:  Ton de Vries, Bentley Systems
Economische ontwikkeling, infrastructuur, veiligheid, energie en het milieu staan hoog op de gemeentelijke politieke agenda. Hoe kunnen 3D digitale stadsmodellen helpen om deze uitdagingen en problemen effectief en efficiënt aan te pakken? In deze sessie bekijken we verschillende technologieën voor het maken en gebruiken van 3D-stadsrealiteitsmodellen en hoe deze kunnen helpen bij de digitale transformatie van gemeenten. Hoe kunnen organisaties profiteren van het gebruik van 3D-stadsmodellen als context voor hoogwaardige informatie over stedelijke infrastructuur, ontwikkelingsprojecten, huidige en toekomstige risico’s en potentiële noodsituaties.

Ronde 2, 13.30 – 14.50 uur

Sessie 6

Workshop werken met QGIS Suite
Door: Peter-Paul Koonings, GeoNovation
Inmiddels is QGIS alweer in versie 3.2 beland met allerlei extra functionaliteit. QGIS is op meer platformen beschikbaar, als vanouds op een desktop maar ook als OCG server en mobile (Android). Peter Paul, een goede bekende van TMC en promotor van open source geo-software zoals Geoserver en QGIS, laat in een workshop zien hoe je QGIS op deze platformen kan inzetten. Daarbij leer je ook wat de 3D mogelijkheden van QGIS zijn. nderwerpen in de workshop: Installatie QGIS 3.2 op de laptop en downloaden plug-ins, configuratie van GQIS server, (geo) data meenemen op mobile devices (android) en mobile bewerken en tot slot wat zijn de 3D mogelijkheden in QGIS. Evaring is dat zijn workshops leuk zijn om te volgen en je krijgt handenvol innovatieve praktische tips waar je direct mee aan de slag kan.

Sessie 7

Workshop MSturn, rijcurven in MicroStation, hoe maak ik mijn eigen voertuigen
Door: Marco Helleman en Paul Haffmans, The People Group
MSturn is een Zweedse freeware rijcurven-tool die niet alleen werkt onder MicroStation V8i, maar ook onder de CONNECT Edition. Er is alleen één probleem: de auto/vrachtwagen-bibliotheek is niet up to date. In deze workshop leer je niet alleen hoe MSturn  werkt,  maar maken we gezamenlijk een Nederlandse voertuigbibliotheek. Iedere deelnemer aan de workshop krijgt na afloop de tool en de samengestelde  bibliotheek toegestuurd op basis van de gemaakte voertuigen uit de workshop.

 Sessie 8

Workshop AECOsim
Door: Ronny Verbruggen, 4D Select
AECOsim Building Designer is de BIM-oplossing van Bentley. Tijdens de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod: eenvoudig modeleren van muren, vloeren en schrijnwerk, aanpassen 3D model, aanpassen data, spaces, display Rules gebaseerd op data (phases), doorsnedes met rules, export data / import data en 3D pdf met data.


Sessie 9

Workshop overlagen met OpenRoads Designer
Door: Mark Bos, Ballesta en Erik van Dam, Boskalis
Tijdens deze workshop worden de volgende onderwerpen behandeld: Het maken van een template met en zonder hellingcorrectie. Weergave van diktes, en Bereken cut/fill. Uitleg van overlay templates: Templates die ten opzichte van een vlak of component een dikte kunnen rekenen. Uitleg Display rules: Het wel of niet tonen van bepaalde componenten onder bepaalde voorwaarden zoals max of minimale dikte van het te frezen profiel of aan te brengen asfalt.

Sessie 10

Presentatie op weg naar een 3D-informatiemodel van de stad
Door: Mieke Pol, gemeente Eindhoven
In diverse steden wordt nagedacht over het ontwikkelen van een beheersbaar 3D-informatiemodel van de stad. De Gemeente Eindhoven heeft een strategische verkenning uitgevoerd naar het nut, de noodzaak en de haalbaarheid van een 3D-informatiemodel. Er is een inventarisatie gedaan van toepassingen en wensen, en vastgesteld dat er niet één 3D-stadsmodel bestaat dat alle behoeften en mogelijkheden in zich verenigt. Conclusie is dat er meerdere modeltypen te onderscheiden zijn die samen een compleet 3D-model kunnen vormen. In een managementrapportage zijn aanbevelingen en beslispunten vastgelegd, met het verzoek om in te stemmen met de strategische visie en een startbudget beschikbaar te stellen voor een vervolgtraject. Mieke Pol deelt in deze presentatie de bevindingen van de Eindhovense initiatiefgroep rondom de ontwikkeling van een 3D-informatiemodel.

en

Presentatie Helsinki 3D+, een nieuwe generatie stadsmodellen
Door: Jarmo Suomisto, city of Helsinki
Helsinki ondergaat een snelle ontwikkeling. De stad heeft al een lange ervaring met 3D-stadsmodellering vanaf de jaren 1980. Om de groei van de stad te ondersteunen, digitale stadsinitiatieven te stimuleren, nieuwe commerciële projecten te bevorderen en in samenwerking met universiteiten projecten te realiseren, heeft Helsinki een nieuwe 3D-representatie van de hele stad ontwikkeld met behulp van innoverende modeling-technologie van Bentley Systems. Veel mensen hebben hier gebruik van gemaakt en ze zetten deze traditie voort. Het project levert een nieuwe generatie stadsmodellen. De Finse projectmanager Jarmo Suomisto licht, samen met Jan Blaauboer van Bentley, het project toe in een interessante presentatie.

 

Ronde 3, 15.05 – 16.25 uur

Sessie 11

Workshop 3D parametrisch modelleren met MicroStation CONNECT Edition
Door: Mark Stals, gemeente Eindhoven en Louis van Amerongen, gemeente Amsterdam

3D parametrisch modelleren is de toekomst. MicroStation CONNECT Edition beschikt over uitstekende parametrische modelleer functionaliteiten. Tijdens deze workshop gaan we vanuit de basis een parametrisch object modelleren en tonen we de voor- maar ook de nadelen van een parametrisch model.

Sessie 12

Workshop Migreren naar de MicroStation CONNECT Editie
Door: Dirk Boonstra, Bentley Systems en Paul Haffmans, Drie Linden
De ondersteuning van MicroStation V8i door Bentley is eindig. Iedereen zal op enig moment overgaan naar de MicroStation CONNECT Editie. In deze workshop laten we zien dat het net even anders is. We laten het niet alleen zien, jij gaat ook zelf een nieuwe configuratie maken voor CONNECT! Dat is niet alleen voor de CAD-applicatiebeheerder nuttig om te doen, maar geeft ook de gebruiker inzicht in de nieuwe versie.

 Sessie 13

Workshop iModels publiceren, hoe werkt het en wat kun je ermee?
Door: Gijsbert Noordam, Bentley Systems
In de Bentley-wereld is de laatste jaren veel te doen over iModels. Deze workshop biedt een kennismaking met dit fenomeen en gaat in op de stappen die nodig zijn om zelf met iModels aan de slag te gaan.

Sessie 14

Workshop OpenRoads verdieping
Door: Mike van Raaij, RHDHV Nijmegen
Er wordt ingegaan op het maken van templates binnen OpenRoads. Mike laat zien dat er nogal wat intelligentie in een template kan zitten.
Dat wordt gedaan met zo genoemde ‘display rules’. Kort gezegd: een workshop templates maken met toepassing van display rules. Het doel is om het principe van het werken met display rules te laten zien. Wanneer je dit principe begrijpt kan er veel intelligentie aan templates worden toegevoegd. Enige ervaring met het maken en werken met templates is handig. Ook voor nieuwsgierigen met weinig of geen ervaring is het zinvol om eens mee te kijken wat we zoal kunnen.

Sessie 15

Presentatie één integraal 3D stadsmodel, de aanpak van Rotterdam
Door: Timo Erinkveld, gemeente Rotterdam
3D is de niet de toekomst, maar is hier en nu en 3D moet integraal onderdeel zijn van de processen binnen de gemeente Rotterdam. De gemeente Rotterdam werkt aan de ontwikkeling van het 3D stadsmodel als basis voor al haar basisinformatie. Het verzamelen, beheren en ontsluiten van basisinformatie zal in de toekomst vooral lopen via het 3D stadsmodel. Al sinds 2009 is de gemeente actief bezig het inrichten van dit stadsmodel. Momenteel werken binnen de afdeling al zo’n 15 man in meer of mindere mate aan dit thema. Timo Erinkveld vertelt over de resultaten tot nu toe en komende ontwikkelingen binnen Rotterdam, maar ook landelijk en internationaal.

en

De 3D transitie, een stapsgewijze aanpak
Door: Rick Klooster, Future Insight
3D is niet nieuw. Er gebeurt al jaren van alles in 3D, maar dit is vaak nog niet erg structureel en versnipperd over verschillende werkvelden. Er zijn allerlei verschillende technieken, standaarden en bestandsformaten, maar hoe moet je die nou plaatsen en welke ga je gebruiken? De truc is juist dat je ze combineert, zodat er samenhang ontstaat en ze elkaar gaan versterken. Zo zal steeds meer overzicht en toegevoegde waarde ontstaan, waardoor het samenwerken in 3D steeds makkelijker en dus logischer wordt. Future Insight heeft uitgebreide kennis over het vormgeven van deze overgang en ondersteunt bijvoorbeeld ook de gemeente Rotterdam. Rick Klooster deelt zijn ervaringen en legt uit hoe concreet een begin kan worden gemaakt met deze transitie.


16.30 – 17.00 uur

Sessie 16

Paneldiscussie
Onder leiding van Matty Lakerveld, MATTMIX advies
Aan het einde van de dag organiseren we voor het eerst een plenaire paneldiscussie waar iedereen voor is uitgenodigd. Discussieleider Matty Lakerveld is, als strategisch adviseur op informatiemanagement en innovatie, als geen ander in staat een paar interessante stellingen op tafel te leggen. Een daarvan is de landelijke 3D-ontwikkeling, waar verschillende meningen over zijn. In het panel nemen onder andere ook Ton de Vries van Bentley en Timo Erinkveld van gemeente Rotterdam zitting.

[ssba-buttons]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *