Ontmoeten, leren, uitproberen, bijpraten en lekker eten, dat was het belangrijkste tijdens de Summerschool van woensdag 12 juni bij B&I Congrescentrum (Bouw & Infrapark) in Harderwijk. Zo’n honderd gebruikers van Bentley-software namen deel aan deze interessante dag vol met workshops en presentaties. Aan het einde van de dag was er een interessante ronde tafel sessie waar ook mensen van Bentley aan deelnamen. 

Uit de evaluatie kwam naar voren dat de deelnemers tevreden waren met deze dag. Summerschool 2024 werd zelfs beoordeeld met een 8.3! Mocht je de evaluatie niet hebben kunnen invullen en dat alsnog willen doen, dan kun je naar dit formulier.

De meeste handouts van de sessies kun je terugvinden op de downloadpagina 

Tot onze Winterschool op woensdag 27 november. Heb je tips voor presentaties of workshops? Laat het ons weten!

 

TMC SUMMERSCHOOL 2024

Wanneer: woensdag 12 juni 10.00 – 20.00 uur
Waar: B&I Congrescentrum, Ceintuurbaan 2, Harderwijk
Wie: Iedereen die met software van Bentley Systems werkt of beheert

Een dag die je niet wil missen.

  • Dynamische locatie met goede zalen
  • Pendelbus van en naar station Harderwijk (geef aan op het aanmeldformulier of je hier gebruik van wilt maken)
  • Ledenvergadering
  • Interessante workshops en presentaties
  • Ronde tafelsessie met medewerking van Bentley Systems
  • Gratis voor TMC-leden

PROGRAMMA

09.30 – 10.15 uur inloop
10.15 uur – 10.20 uur Welkom Paul Haffmans, voorzitter TMC Nederland
10.20- 11.00 uur Keynotesessie Trends and Opportunities for Advancing Infrastructure Greg Demchak Bentley Systems
11.00 – 11.15 uur Koffiebreak en op weg naar de zalen
11.15 – 12.45 uur Ronde 1
90 minuten Workshop Modelleren op basis van puntenwolken en Dynamic Views – VOL Louis van Amerongen, gemeente Amsterdam / Mark Stals, gemeente Eindhoven
90 minuten Workshop MicroStation Configuration revealed Paul Haffmans, The People Group
45 minuten Presentatie Helmond Sport’s nieuwe stadion, het civiele verhaal Leon Tunissen, gemeente Helmond
45 minuten Gebruikerspresentatie OpenRoads Designer A9 Badhoevedorp en Holendrecht Merlijn van Beurden, Sweco
12.45 – 13.45 uur Lunch
13.25-13.45 uur Ledenvergadering (jaarverslag en verkiezingen bestuursleden)
13.45 – 15.15 uur Ronde 2
90 minuten Workshop OpenRoads Conceptional Design (ConceptStation) Ian Rosam, Bentley Systems
90 minuten Workshop Ontsluit met MicroStation GIS gegevens  via OGC WFS en ArcGIS Feature Services – VOL Kees van Prooijen, Bentley Systems
45 minuten Presentatie nieuwe roadmap NLCS en BIM Basis Infra Elisabeth de Vries, digiGO
45 minuten Presentatie Wat is er nieuw in ProjectWise Ernst van Baar, Bentley Systems
15.15- 15.30 uur Pauze
15.30- 17.00 uur Ronde 3
90 minuten Workshop MicroStation Tips & Tricks Ingeborg Hoogenberg, The People Group
45 minuten Workshop Scan en deel je omgeving in 3D  – VOL Joost Wijnen, Cadvisual
45 minuten Presentatie communicatie en bouwproject coördinatie via Bentley’s webbased Synchro4D Control” Guus Zwaans (Cadvisual)
45 minuten Presentatie VRI, OV of K&L met Optimize NLCS en Itemtypes Annelies Brouwer en Paul Haffmans, The People Group
45 minuten Presentatie ervaringen met een eigen Workspace in MicroStation en mvba Architect Leon Ansems
17.00 -17.15 Pauze
17.15 – 18.00 uur Plenaire sessie
45 minuten Ronde tafel sessie TMC / Bentley Systems
18.00 – 20.30 uur Borrel en BBQ

OMSCHRIJVINGEN

Ronde 1
11.15 – 12.45 uur

1. Workshop Modelleren met behulp van puntenwolken en Dynanic Views
Door: Mark Stals, gemeente Eindhoven en Louis van Amerongen, gemeente Amsterdam

Leer gedurende 90 minuten de basisprincipes voor het modelleren met behulp van puntenwolken in MicroStation. Tijdens deze workshop komen de volgende onderwerpen aan bod: 

Welke handelingen gaan vooraf om puntenwolken geschikt te maken voor het gebruik in een project.
Hoe importeer ik deze in MicroStation.
Hoe kunnen punten gefilterd op classificatie worden weergegeven.
Hoe kunnen 3D-weergaven en doorsneden worden gegenereerd van puntenwolken.
Hoe kan dit alles worden ingezet als hulpmiddel bij het modelleren. 

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die meer wil leren over het modelleren met puntwolken in MicroStation. Ervaring met 3D in MicroStation is een pré.  


2. Workshop MicroStation Configuration Revealed
Door: Paul Haffmans, Drie Linden

Dat MicroStation veelzijdig is weet iedereen wel zo’n beetje. Dat je MicroStation helemaal naar je eigen hand kan zetten is voor veel mensen minder bekend. En dat je daar met een paar simpele handelingen als gebruiker zelf invloed op kunt hebben, zelfs als systeembeheer ‘alles heeft dichtgetimmerd’ al helemaal niet. Ik neem je mee door de wondere wereld van MicroStation configuraties, van workspaces en de worksets, van variabelen en van snelkoppelingen, van bibliotheken en dgnlib’s. Be my guest en leer wat je kunt doen om het werken met MicroStation nog leuker en makkelijker te maken.

 3. Presentatie Helmond Sport’s nieuwe stadion, het civiele verhaal
Door: Leon Tunissen, gemeente Helmond

 Helmond Sport krijgt een nieuw stadion. Dit project valt binnen de complete herinrichting en herbestemming van het huidige gebied De Braak. Zo worden de sportvelden herschikt, is de school “Dr. Knippenbergcollege” ernaartoe verhuisd en is het nieuwe zwembad “De Braak” er bijgebouwd. En dus ook een nieuw stadion. Deze Multi Functionele Accommodatie wordt midden in het gebied gebouwd. Het gebouw bevat ook een praktijkschool, fysiopraktijk en sporthallen.
Dit gebouw heeft daarom een grote impact op het gebied en het makkelijkste om alle veranderingen te laten zien is in 3D. Want de architect van het gebied heeft bepaald dat dit en andere gebouwen voorzien worden van grondwallen en hoogteverschillen.
Welke programma’s van Bentley stonden tot mijn beschikking om dit te realiseren? Waar heb ik om gevraagd qua 3D? En welke uitdagingen bleven over? Gemeente Helmond staat aan de vooravond van een nieuwe schaalsprong. 10.000 nieuwe woningen, 25.000 nieuwe inwoners en een gemeentelijke organisatie die dit gaat opvangen. En 3D in de civiele wereld is daarbij een goed instrument voor inzicht en oplossing van conflicten in de openbare ruimte. 

 4. Gebruikerspresentatie OpenRoads Designer A9 Badhoevedorp-Holendrecht
Door: Merlijn van Beurden, Sweco 

 Voor het consortium VeenIX verzorgde Sweco het VO en DO van het wegontwerp van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht (A9BaHo). Op dit 10 km lange traject wordt de rijbaan in beide richtingen uitgebreid met een rijstrook en tot aan Amstelveen komt een wisselbaan. Bovendien wordt de A9 bij Amstelveen over 1.6 km verdiept aangelegd. Zowel de eindsituatie als de vijf hoofdfaseringen zijn volledig in OpenRoads Designer uitgewerkt. Merlijn van Beurden vertelt hoe dit in z’n werk ging, wat wel en niet werkte en hoe de Bentley iTwin hielp in het coördineren van de modellen. 

 —- 

 Ronde 2
13.45 – 15.15 uur 

 5. Workshop OpenRoads Conceptional Design (ConceptStation)
Door: Ian Rosam, Bentley Systems

Deze sessie geeft inzicht in het snel creëren, analyseren en vergelijken van 3D-modellen voor weg- en brugontwerpen. Dit zorgt voor een grotere efficiëntie in de planning en pre-bidfase van uw project, met inzicht in de financiële implicaties in een vroeg stadium, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen voordat u overstapt op een gedetailleerd ontwerp.

 6. Workshop Ontsluit met MicroStation GIS-gegevens aangeboden via OGC Web Feature Services (WFS) en ArcGIS Feature Services
Door: Kees van Prooijen, Bentley Systems

Sinds MicroStation 2023 is het mogelijk om ruimtelijke data, aangeboden via een web service, in een DGN file te presenteren. De Geospatial Context workflow bevat tools om bv. data uit PDOK op te vragen en als reference te gebruiken. Naast de geometrie zijn de attributen ook beschikbaar als MicroStation item types. Deze workflow is ook beschikbaar in “MicroStation platform” gebaseerde producten zoals OpenRoads.
In deze workshop gaan we o.a. BAG en BRK  gegevens presenteren die via WFS, WMS en WMTS services door PDOK worden aangeboden. Via een Esri ArcGIS REST Feature Service worden BGT data opgehaald. 

 7. Nieuwe roadmap NLCS en BIM Basis Infra
Door: Elisabeth de Vries, digiGO

Onder het motto “wij zijn jaloers op” neemt Elisabeth de Vries, product manager van NLCS, de aanwezigen mee om te kijken wat er van andere standaarden, ILS’en en richtlijnen uit de gebouwensector kan worden geleerd, zoals:

  • NL-SfB, die het samen met IFC mogelijk maakt dat BIM modellen van gebouwen goed kunnen worden uitgewisseld en gedeeld;
  • BIM Basis ILS, de ILS ontwerp en Engineering en de ILS configurator, die voortbouwen op de NL-SfB en de samenwerking in de sector stimuleren en zorgen voor een goede workflow.

Een vergelijkbare classificatie voor de openbare ruimte en infrastructuur willen NLCS en de BIM Basis Infra ook. Te combineren met IFC 4.3, die nu ook geschikt is voor de infrastructuur – daarvoor zijn nu de CAD-leveranciers aan zet. Leer hoe we dit willen bereiken en praat mee over de uitwerking van deze plannen in de deelsessie.

 

 8. Presentatie Wat is nieuw in ProjectWise
Door: Ernst van Baar, Bentley Systems

In deze presentatie zullen we de laatste updates en verbeteringen van ProjectWise verkennen en hoe deze ons helpen om efficiënter en effectiever te zijn in ons projectbeheer / documentbeheer. Van nieuwe functies tot verbeterde workflows, we duiken dieper in op wat deze updates voor ons betekenen en hoe ze onze dagelijkse activiteiten zullen verbeteren. 

Of je nu een doorgewinterde ProjectWise-gebruiker bent of gewoon nieuwsgierig bent naar de nieuwste ontwikkelingen, deze presentatie is om op de hoogte te blijven en je vaardigheden aan te scherpen. 

 —– 

 Ronde 3
15.30 – 17.00 uur  

 9. Workshop Tips & Trucs in MicroStation
Door: Ingeborg Hoogenberg, The People Group

Een herhaaldelijk terugkerende workshop op de TMC-evenementen en toch worden de tips niet eindeloos herhaald. Ingeborg kan niet beloven dat alle tips nieuw voor je zijn, maar ze heeft er toch weer een aantal kunnen vinden die nog niet eerder in een workshop voor een Winter- of Summerschool zijn gebruikt. Het is weer een interessante mix geworden. En mocht je een onderwerp hebben waar Ingeborg wat dieper op in moet gaan laat het weten via de mail: ihoogenberg@thepeoplegroup.nl.  

 10. Workshop Scan en deel je omgeving in 3D
Door: Cadvisual

Puntenwolken leggen de werkelijke situatie vast en in de “Workshop Modelleren op basis van puntenwolken” leer je wat je hiermee kan bereiken. Voor het maken van deze puntenwolken is een verscheidenheid aan hardware oplossingen beschikbaar en in de markt en in deze sessie gaat Joost Wijnen uitleggen hoe je relatief eenvoudig en snel met de iPhone Pro of iPad Pro professionele geografisch gelokaliseerde 3D scans kunt vastleggen en weer kunt delen met andere software oplossingen of een webportal.

“Webbased SYNCHRO4D Control”

Steeds meer aannemers passen SYNCHRO 4D om de bouwprocesplanning en bouwplaatsinrichting te maken op basis van hun 3D modellen. Een 4D model is ideaal om het bouwproces te kunnen volgen en communiceren, maar dan moet je wel over zo’n model kunnen beschikken. Daar heeft Bentley het webbased SYNCHRO Control voor ontwikkeld. In deze workshop zal Guus Zwaans toelichten hoe je toegang kunt krijgen tot de 4D modellen. Als deelnemer van deze workshop zul je zelf het 4D model gebruiken om opmerkingen te maken op een bepaald moment van de bouwplanning zodat je daarover met andere stakeholders kunt communiceren. Hiermee ervaar je wat je mag verwachten van een 4D model en zul je gerichter met de aannemer en de omgeving – zelfs bewoners – kunnen communiceren.

 

 11. Presentatie / demonstratie Communicatie en bouwprojectcoördinatie via Bentley’s webbased Synchro 4D Control
Door: Cadvisual 

 Omschrijving volgt 

 12. Presentatie VRI, OV of K&L met Optimize NLCS en Itemtypes
Door: Annelies Brouwer en Paul Haffmans, The People Group

VRI, OV of K&L met Optimize NLCS en Itemtypes

Binnen NLCS wordt gewerkt aan de uitbreiding van de objectenlijst met VRI (verkeersregelinstallaties). Gebruikers van VRI/OV/k&l willen echter graag meer dan alleen de ‘simpele’ objecten uit NLCS, koppeling met administratieve data is gewenst. Optmize NLCS speelt hier op in met een module die het plaatsen van kabels en leidingen, masten, kasten en armaturen gemakkelijker maakt. Tegelijkertijd worden deze objecten van aanvullende attribuut data voorzien door het koppelen van Itemtypes. Deze attribuut data kan daarna met standaard MicroStation via rapportages en exports gemakkelijk inzichtelijk gemaakt worden.

13. Presentatie Ervaringen met een eigen  workspace in MicroStation en mvba
Door: Leon Ansems, Ansems Architectuur

Maak optimaal gebruik van de flexibiliteit van MicroStation met eigen aanpassingen. Architect Leon Ansems legt uit hoe hij een eigen workspace heeft gebouwd in MicroStation.

 —— 

 17.15 – 18.00 uur Plenaire sessie 

13. Rondetafel discussie TMC en de toekomst
Door: Erwin van Leiden, Syntrophos 

 Voor de 3e keer op rij houden we tijdens ons event een ronde tafelsessie waarin we met elkaar stilstaan bij de zaken die jullie als leden van de TMC bezighouden. Een belangrijk bespreekpunt is de vanuit jullie gevraagde aandacht van het TMC bestuur voor accountmanagement, support en licentiebeheer vanuit Bentley. Deze keer is het met dank aan Ryan Dadoly (program Manager Bentley User Groups) gelukt om tijdens onze ronde tafel sessie de juiste vertegenwoordiging vanuit Bentley te laten aansluiten en met hen de vraagstukken te bespreken en te adresseren.
Tijdens onze Summerschool zullen er meer dan eerdere events Bentley medewerkers en management aanwezig zijn. Aanwezig is onder andere ’the voice of the Customer Team’ David Stewart.
Belangrijk is dat we met een groot aantal leden bij de ronde tafelsessie vertegenwoordigd zijn en op die wijze de vraagstukken goed kunnen adresseren.
Zorg ervoor dat jouw organisatie vertegenwoordigd is, maar uiteraard ook dat er voor de andere parallel sessie collega’s meekomen om daar kennis op te doen! Het is opnieuw een waardevol programma dat de dag meer dan waard maakt te komen!  

Om een actueel beeld te kunnen delen met de vertegenwoordiging van Bentley wil ik jullie vragen vooraf de onderstaande enquête in te vullen. Dit zal ik gebruiken als rode draad bij onze RONDE TAFEL SESSIE.  

https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=0WFW3_jvREqdghJh_xXbjqjRFdNJ7e1Mvh5rH6AXDw5UQVA1Rk01SjU2RDBRSkVCTFo1V0E1Rjk3Mi4u 

Aanmelden voor deze interessante dag kan via deze link.
Stuur deze uitnodiging vooral ook door naar je collega’s die met Bentley software werken.

 

[ssba-buttons]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.