Mieke Pol en Johan Vreede: ereleden TMC Nederland

Tijdens de TMC Winterschool 2024 zijn Mieke Pol en Johan Vreede uitgeroepen tot ereleden van TMC Nederland voor hun jarenlange inzet, betrokkenheid en enthousiasme richting de Nederlandse Bentley-gebruikersvereniging.

Mieke Pol is al vanaf 1990 met MicroStation bezig en is in 2024 met pensioen gegaan. Ze werkte sinds 2016 bij de gemeente Eindhoven. De meesten kennen haar nog vanuit haar Bentley-tijd waar ze onder andere meer dan elf jaar trainingen verzorgde. Daarvoor werkte ze als CAD-trainer bij Isis Benelux en ACAD Consult.

Johan Vreede is met zijn bedrijf Studio 4D in februari 2002 lid geworden van TMC Nederland. Hij is sinds 1992 al actief met CAD software als consultant en trainer. Mede door hem is de ProjectWise groep ontstaan binnen de TMC.

Beiden gaven vele leerzame presentaties en workshops tijdens TMC-evenementen en daar is het bestuur ze zeer dankbaar voor. Hun kennis hebben ze ook gedeeld in verschillende interessante boeken en handleidingen.

Save the Date: Summerschool 2025

Na een succesvolle, informatieve en gezellige TMC Winterschool, is het bestuur van TMC Nederland alweer voorbereidingen aan het treffen voor haar Winterschool 2025. Er is zelfs al een datum: WOENSDAG 18 JUNI 2025. Noteer deze dus snel in je agenda!

Heb je suggesties voor het programma of weet je een mooie locatie, bij voorkeur rond Den Bosch, laat het ons dan vooral weten. We luisteren graag naar onze leden, dus denk vooral mee!

 

 

Terugblik TMC Winterschool 2024 met filmpje

De weersomstandigheden waren woensdag 27 november niet al te best door storm en regen, maar toch hadden meer dan 100 deelnemers de files en de drukte in het OV getrotseerd om naar Sporttainment Center De Uithof te komen voor de jaarlijkse TMC Winterschool. Een dag vol Learn & Fun.

Nadat iedereen zijn of haar naambadge had opgehaald, had genoten van de koffie/thee met iets lekkers en welkom was geheten door voorzitter Paul Haffmans, kon de dag beginnen. Het programma startte met de interessante keynote van Ian Rosam van Bentley Systems waarin 40 jaar Bentley werd samengevat. Daarna verdeelde de groep TMC-leden en -partners naar de vier zalen voor de workshops en presentaties.

Anderhalf uur later kwamen de deelnemers weer bijeen in de centrale ruimte die uitkeek op aan de ene kant de ijsbaan en aan de andere kant de sneeuwhelling. Partners The People Group en Cadvisual waren aanwezig om iedereen meer te vertellen over hun oplossingen, trainingen en service. Na de lunch werd de ledenvergadering gehouden. Penningmeester Nico van Caspel legde de begroting voor 2025 voor en vertelde dat we ook in 2025 een financieel gezond jaar tegemoet kunnen gaan. Er is wat voorzichtiger begroot omdat we wel verwachten dat het ledenaantal iets zal afnemen.

In de middag volgde weer twee rondes met sessies, waarbij er zelfs een praktijkoefening buiten was. Deelnemers konden LiDAR TO GO uitproberen op een iPad, waarna er binnen op de laptops aan de slag gegaan werd met de ingewonnen data. Ook konden de deelnemers onder andere aanschuiven bij sessies over ProjectWise, iTwin Experience, ACS en Surface Modeling, MicroStation en praktijkervaringen met OpenRoads Designer binnenstedelijk.
Als laatste ronde stond een ronde tafel discussie op het programma waarin afgevaardigden van Bentley Systems zoveel mogelijk vragen probeerden te beantwoorden.

En TMC zou TMC niet zijn als er geen fundeel op het programma stond. Op een informele manier met elkaar iets leuks doen, het is inmiddels een mooie traditie geworden. En dat moest op deze locatie uiteraard iets met sneeuw zijn. We hadden een aantal begeleiders tot onze beschikking die met een groep zogenaamde snowgames ging doen. Er werd onder andere fanatiek touw getrokken, op skilatten gerend en als op de klap op de vuurpijl van de skihelling gegleden in grote banden. Een aantal kreeg een beginnerslesje skiën, waarbij sommigen nog nooit eerder op de lange latten hadden gestaan. Ook werd er gesnowboard en vrij geskied. En voor wie deze bezigheden iets te actief waren, waren er drankjes in het skicafé zodat ze de rest konden gadeslaan, lekker warm achter glas.

Al die actie maakte hongerig, dus het Hollandsche Winterbuffet met verschillende soorten stamppotten werd zeer gewaardeerd. De conclusie van de organisatie, maar ook van de deelnemers, is dat het een geslaagde, leerzame en gezellig dag is geworden.

Downloads
Een aantal hand-outs en oefeningen van de sessies staan inmiddels online om te downloaden en als je op de downloadpagina helemaal naar beneden scrolt, dan kom je daar ook het album tegen met de foto’s die je kunt bewonderen.
Ook is er een leuk filmpje gemaakt als terugblik op dit leuke evenement. Deze vind je hier 

 

Tijd Titel Sprekers
09.00 – 09.45 uur Inloop
09.45 – 10.15 uur Keynote 40 years Bentley Systems in a nutshell Iam Rosam Bentley Systems
10.15 – 10.30 uur Zaalwissel
10.30 – 12.00 uur Ronde 1
Workshop Uitdagingen bij conversie bestanden van MicroStation naar AutoCAD en vice versa Ingeborg Hoogenberg en Michel van der Hulst
Workshop MicroStation Configuration revealed part 2: Configuratie Variabelen en de Configuration Explorer Paul Haffmans en Marck Niehof
ACS en Surface Modeling Mark Stals en Louis van Amerongen
3D meet- en scantechnieken Joost Wijnen en Daan Maes
Presentatie ‘We weten niet wat we niet weten’; wat Bentley voor de gemeentelijke markt kan betekenen Ernst van Baar
12.00 – 13.00 uur lunch
12.40 – 13.00 uur Ledenvergadering
13:00 -14.30 uur Ronde 2
Workshop Plotcompositie maken met kader schaal 1:1 Ingeborg Hoogenberg
Samenwerken aan virtuele projecten met iTwin Experience Ernst van Baar
Praktijkoefening LiDAR TO GO buiten scannen  Joost Wijnen en Dereje Fantaye
Powershell gebruiken in combinatie met ProjectWise Kasper van Duijn – Benno van Ham
ProjectWise 2023, praktische nieuwigheden Benno van Ham
14.30 – 15.00 uur break
15:00 – 16.30 uur Ronde 3
De nieuwe mogelijkheden met Python in MicroStation Kees van Prooijen
Filters maken in MicroStation Paul Haffmans
Praktijkoefening hoe gebruik je 3D scan- en meetdata na import in MicroStation/ORD/OSD Joost Wijnen en Dereje Fantaye
Presentaties 3D-Informatiemodellen in de praktijk; werken met de Amsterdamse Stedelijke Workspace in OpenRoads PLUS OpenRoads Designer – Riool en ondergrondse infrastructuur in stedelijk gebied Louis van Amerongen en Eddy Westra en Jochem de Greef
16.30 – 17.15 uur Ronde 4
Plenaire Ronde Tafelsessie Winterschool Erwin van Leiden
17.15 – 18.45 uur skiën / snowboarden / snowgames
18.45 – 20.45 uur Winterbuffet

Omschrijvingen sessies

Ronde 1: 10.30 – 12.00 uur 

  1. Workshop Uitdagingen bij conversie bestanden van MicroStation naar AutoCAD en vice versa
    Door: Ingeborg Hoogenberg, The People Group en Michel van der Hulst, HB Advies

In deze workshop gaan we kijken naar de uitdagingen die je tegenkomt bij het converteren van je tekeningen. In samenwerking met Michel van der Hulst (HB-advies) gaan we dit van twee kanten bekijken: De MicroStation-kant én de AutoCAD-kant. We gaan ons focussen op de dingen die je voorafgaand aan de conversie kunt doen om de omzetting beter te laten verlopen. Hierbij betrekken we de NLCS omdat deze opgezet is om de uitwisseling van bestanden gemakkelijker te maken. 

Ervaring * 

————— 

  1. Workshop MicroStation Configuration revealed part 2: Configuratie Variabelen en de Configuration Explorer
    Door: Paul Haffmans en Marck Niehof, The People Group

 Op Summerschool hebben we gekeken naar de indeling van de workspaces en eigenlijk hadden we toen weer veel te weinig tijd. Daarom nemen we je in deze workshop mee op het vervolg: het gebruik van variabelen binnen de configuratie. We gaan kijken hoe je met variabelen MicroStation helemaal naar je hand kunt zetten. Je leert variabelen te lezen, te gebruiken, te ‘nesten’ en controleren. Dit laatste doen we met behulp van de Debug parameter, maar ook met de Configuration Explorer, een vrij onbekende tool van Bentley waarmee we de configuratie in een oogopslag van onder tot boven door kunnen lichten.   

Ervaring * 

————— 

  1. Workshop ACS en Surface Modeling
    Door: Mark Stals, gemeente Eindhoven en Louis van Amerongen, gemeente Amsterdam

Tijdens deze workshop zullen we aan de hand van een gebouwmodel dieper ingaan op het gebruik van ACS (Auxiliary Coordinate System) en de voordelen van het gebruik ervan. Het standaard coördinatensysteem in MicroStation heeft een vaste positie.  Een ACS is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om een alternatief coördinatensysteem in te stellen dat aangepast is aan specifieke geometrieën of objecten. 

In het tweede gedeelte van de workshop zullen we een introductie geven over de basisfunctionaliteiten van surface modeling. Deze krachtige tools helpen je om complexe 3D-organische vlakken te creëren en manipuleren.

Ervaring ** 

————— 

  1. Presentatie 3D meet- en scantechnieken
    Door: Joost Wijnen, Cadvisual en Daan Maes The People Group

In een 3 tal sessies nemen we je tijdens de Winterschool mee in het digitaliseren van de bestaande omgeving. Aan de hand van een dagelijkse use-case ervaar je hoe dit in de praktijk met Bentley MicroStation of OpenRoads Designer ingezet kan worden. 

We brengen verschillende bronnen bij elkaar brengen en verrijken met zelf gescande actuele situaties. 

Ervaring * 

————— 

  1. Presentatie ‘We weten niet wat we niet weten’ voor de gemeentelijke markt
    Door: Ernst van Baar, Bentley Systems 

Bentley Systems heeft veel innovatieve en handige oplossingen die het werk van tekenaars en beheerders uit de gemeentelijke markt een stuk eenvoudiger maken. Maar kennen we ze eigenlijk wel allemaal? We weten misschien niet eens wat we missen. Tijdens deze presentatie word je door Ernst bijgepraat over hun slimme Bentley oplossingen.  

Ervaring *  

————— 

Ronde 2: 13.00  – 14.30 uur 

  1. Workshop Plotcompositie maken met kader schaal 1:1
    Door: Ingeborg Hoogenberg, The People Group

Er zijn verschillende manieren om plotcomposities te maken in MicroStation. In deze workshop gaan we aandacht besteden aan het maken van een sheetmodel waarbij het kader in schaal 1:1 wordt gebruikt. We gaan ook laten zien welke technieken je kunt gebruiken om het jezelf gemakkelijker te maken, zoals seedfiles en named boundaries en het toevoegen van details, dwarsprofielen en een overzichtstekening. 

Ervaring *  

————— 

  1. Workshop Samenwerken aan virtuele projecten met iTwin Experience
    Door: Ernst van Baar, Bentley Systems

Deelnemers leren hoe iTwin Experience kan helpen bij het visualiseren, beheren, en analyseren van projecten. Door middel van teamwork en spelelementen ontdekken ze hoe een digital twin op te zetten, samen te werken en besluitvorming in real-time te ondersteunen. 

Ervaring * 

————— 

  1. Praktijkoefening LiDAR TO GO buiten scannen
    Door: Joost Wijnen, Cadvisual en Dereje Fantaye, The People Group

In deze vervolgsessie voeg je zelf de bronnen samen voor je projectomgeving. Dit doen we aan de hand van het importeren van diverse databronnen (zoals PDOK 3D bgt, 3d bag, kadastrale kaart). Aan de hand van een korte instructie leer je hoe je met een iPad met GPS zelf buiten kunt gaan scannen. Vervolgens gaan we naar buiten om een of meerdere assets in te winnen. Als de scan goed en bruikbaar is (qua geo referentie en positionering) kunnen we deze met MicroStation en de LiDAR TO GO connector importeren in MicroStation. Als resultaat hebben dan een ingewonnen LiDAR scan van een object of asset inclusief video en gekoppelde foto’s beschikbaar die we in de 3e sessie verder gaan opwerken. 

We splitsten op in 2 groepen:  

1.            Per groep krijg je uitleg over het gebruik van LiDAR TO GO met iPad (op basis van bestaande workshop tbv uitrol L2G)
2.            Uit de viDoc en RTK (gps-techniek) krijg inzicht in de meerwaarde van cm-nauwkeurige inwinning van data 

Ervaring ** 

————— 

  1. Presentatie Powershell gebruiken in combinatie met ProjectWise
    Door: Benno van Ham, SolvH en Kasper van Duijn, gemeente Amsterdam 

Powershell gebruiken in combinatie met ProjectWise. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien hoe je herhaalde acties in de ProjectWise omgeving kunt automatiseren met gebruik making van PowerShell. Kasper van Duijn van Gemeente Amsterdam neemt jullie mee bij de manier hoe ProjectWise wordt ingezet bij Amsterdam als hulpmiddel. En laat zien met wat praktijkvoorbeelden hoe krachtig PowerShell is, een omgeving met heel erg veel mogelijkheden waarin  het relatief makkelijk werken is en wat voorbeeldscripts. 

Ervaring * 

————— 

  1. ProjectWise 2023, praktische nieuwigheden.
    Door: Benno van Ham, SolvH Wat is er allemaal veranderd voor ons als ProjectWise beheerders in de nieuwere omgevingen van Bentley ProjectWise. Wat voor kanttekeningen moet je plaatsen bij de inrichting, wat betekent de nieuwe licensering van de producten en servers voor jullie en wat komt er allemaal nog meer aan de komende periode.Ervaring * 

————— 

Ronde 3: 15.00 – 16.30 uur  

  1. And now something completely different: De nieuwe mogelijkheden met Python in MicroStation
    Door: Kees van Prooijen, Bentley Systems

In deze sessie gaan we kijken naar concrete voorbeelden en toepassingen met de nieuwe Python-programmeermodule in MicroStation 2024. De mogelijkheden, maar ook de beperkingen van dit nieuwe universum worden besproken. De sessie zal zich richten op hoe gemakkelijk of moeilijk het is als gewone gebruiker om de nieuwe opties te gebruiken. 

Ervaring ** 

————— 

  1. Workshop Filters maken in MicroStation
    Door: Paul Haffmans, The People Group

MicroStation kent vele mogelijkheden voor filtering van informatie; van filteren van levels in de levelmanager tot het maken van displaystyles op basis van gefilterde informatie. In deze workshop gaan we verschillende filters maken, te beginnen met simpele level filters tot thematische weergave op basis van bijvoorbeeld item types.

Ervaring * 

————— 

  1. Praktijkoefening hoe gebruik je 3D scan- en meetdata na import in MicroStation/ORD/OSD
    Door: Joost Wijnen, Cadvisual en Dereje Fantaye, The People Group

In de derde en laatste sessie gaan we aan de slag met de ingewonnen data.
30 minuten – Aan de hand van het ingewonnen model kunnen we deze opwerken tot een asset. Deze gaan we exporteren naar een XX bestand en vervolgens importeren in Digital Twin 

30 minuten – Spelen met de Digital Twin -> is VR koppeling dan al operationeel?   

30 minuten – discussieronde (+ mentimeter) met thema “waar zien jullie de use cases en welke drempels voorzien jullie in het implementatieproces?”  

Ervaring ** 

————— 

  1. Presentatie 3D-Informatiemodellen in de praktijk; werken met de Amsterdamse Stedelijke Workspace in OpenRoads
    Door: Louis van Amerongen en Eddy Westra, gemeente Amsterdam 

Binnen de gemeente Amsterdam wordt OpenRoads Designer ingezet voor het creëren van 3D-informatiemodellen van de openbare ruimte. In deze presentatie laten we zien hoe we een 3D-model opbouwen met behulp van onze stedelijke workspace en hoe we dit model vervolgens gebruiken om informatie te extraheren, zoals hoeveelheden, doorsneden en (hoogte)maatvoering. We demonstreren niet alleen de technische mogelijkheden voor grondwerk en annotaties, maar ook hoe je het model effectief gebruikt voor planning en visualisatie. Én natuurlijk hoe je probleemloos data uitwisselt met andere applicaties. 

 Ervaring * 

————— 

15. OpenRoads Designer – OpenRoads Designer – Riool en ondergrondse infrastructuur in stedelijk gebied
Door: Jochem de Greef, gemeente Eindhoven

Binnen OpenRoads Designer zit een aparte module waarmee modellen en analyses gemaakt kunnen worden voor ondergrondse utiliteiten. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met deze module om intelligente parametrische i-modellen te maken voor riolering. Voor de Nederlandse stedelijke omgeving is er jammer genoeg nog weinig beschikbaar aan configuraties en bibliotheken. De ondergrond in stedelijk gebied is wellicht een van de belangrijkste onderdelen waar 3D-modelleren zich voor leent. Team Voorbereiding van de Gemeente Eindhoven is bezig om deze digitale omgeving in te richten, zodat in de toekomst meer en meer ondergrondse werkzaamheden 3D in OpenRoads ontworpen kunnen worden. Bij deze een showcase.

 Ervaring * 

————— 

Ronde 4: 16.30 – 17.15 uur 

16. Plenaire Ronde Tafelsessie Winterschool 
Gespreksleider: Erwin van Leiden, Secretaris TMC-Nederland 

 Voor de vierde keer organiseren we onze Ronde Tafelsessie, waarin we samen ervaringen en ontwikkelingen bespreken. Deze keer zal er wederom vertegenwoordiging van Bentley aanwezig zijn om deel te nemen aan de discussie. Net als voorgaande keren hebben we dit als plenair moment ingepland, zodat alle leden hierbij kunnen aansluiten. Tijdens de sessie zullen we in ieder geval praten over de aanbevelingen die met het management van Bentley zijn gedeeld na onze Summerschool 2024-sessie en welke acties Bentley hierop heeft ondernomen. Daarnaast is er volop ruimte om over eigen ervaringen en ontwikkelingen te praten. Heb je een interessant onderwerp of een ervaring die je graag tijdens de Ronde Tafel wilt delen? Laat het Erwin weten via evanleiden@tmc-nederland.nl.  

————— 

17.15 – 18.45 uur 

Fun in de sneeuw
We gaan de sneeuw in en je kunt kiezen wat je wilt doen!

 17.15 – 17.30 uur
Omkleden. In de uitgifte krijgen de deelnemers ski’s, snowboards en schoenen. Er zijn kleedkamers en kluisjes. Hiervoor heb je een € 1,00 muntje nodig.  

17.30– 18.30 uur
Vrij skiën
Vrij snowboarden 

Skiles: maximaal 40 deelnemers in groepen van 10 personen
Snowboardles: maximaal 20 deelnemers in groepen van 10 personen

Snow games
Hiervoor krijgen de deelnemers snowboots.
Er worden groepen gevormd tot 10 personen. Zij gaan o.a. skilatlopen, touwtrekken en tuben (met band naar beneden). De activiteiten zijn vooral gericht op fun.

————— 

18.45 – 20.30 uur
Hollandsch Winterbuffet
Je kunt genieten van overheerlijke Hollandse stamppotten, aardappelkroketjes en brood met smeersels.
Uiteraard wordt er rekening gehouden met vegetarische of andere dieetwensen/allergieën. Geef dit aan bij je aanmelding.