Uitnodiging Winterschool
27 november 2019

Digital Twin, van data naar info
Het maatschappelijk belang van digitalisering

TMC Nederland en VNMG nodigen je graag uit voor de jaarlijkse Winterschool. Dit jaar gaan we op woensdag 27 november naar het zuiden des lands en wel naar de LocHal in Tilburg. Het is inmiddels een mooie traditie en ook nu bieden we weer een mix van learn & fun. Leren tijdens de workshops en presentaties, bijpraten tijdens de pauzes en het afsluitende buffet en een rondleiding. Kortom, dit wil je niet missen!

Het thema
Het thema is breed deze keer: Digital Twin, van data naar info. Het maatschappelijk belang van digitalisering.

Sessies
De dag begint met twee interessante keynotes. Tijdens de maar liefst 22! Workshops en presentaties bieden we een leerzaam programma waar je echt iets aan hebt. Die rugzak gevuld met kennis, die je onder andere kunt opdoen tijdens de hands-on workshops, kan ook dit jaar weer mee naar de werkvloer. Ben je zelf geen echte gebruiker van Bentley-software, maar bijvoorbeeld beleidsmedewerker of manager? Dan zijn er zeker ook een aantal presentaties meer dan interessant voor jou!

Tijdens een aantal workshops loopt een rode draad. We laten het totale werkproces zien van a tot z; data inwinnen en verwerken, een 3D-model maken en tot slot plannen, automatiseren en presenteren. Dit gebeurt met MicroStation, OpenRoads en ContextCapture.

Maar er zijn ook tracks met diverse ‘losse’ onderdelen die vooral Bentley voor haar rekening neemt, zoals verschillen tussen V8i en Connect, Legion Simulator, OpenCities Planner en de laatste ontwikkelingen van ProjectWise.

Het is weer een gevarieerd en interessant programma, waarbij het misschien moeilijk is om een keuze te maken uit de zes parallelle sessies. Neem daarom vooral een collega mee!

Keynotes

Slavco Velickov is als Sales Director werkzaam bij Bentley Systems. Hij zal de hoogtepunten van het wereldwijde Bentley-congres Year in Infrastructure, dat in oktober plaatsvond in Singapore, presenteren. Wat zijn de laatste ontwikkelingen, waar moeten wij in Nederland rekening mee houden en meer. Het thema van de conferentie was ‘let’s talk about advancing BIM through Digital Twins’.
> Dit is een korte update. Wil je meer horen over het laatste nieuws vanuit Bentley? Meld je dan ook aan voor de uitgebreidere presentatie waar dieper op de onderwerpen wordt ingegaan later in het programma.

 

Pieter Litjens is algemeen directeur van CROW. Ook is hij lid van de Taskforce DeBouwagenda. Pieter was voorheen onder andere wethouder in Amsterdam, lid van de Tweede Kamer en burgemeester van Aalsmeer. Hij zal vanuit CROW, de kennispartner voor (decentrale) overheden, aannemers en adviesbureaus, ingaan op de PAS (problematiek). De bevlogen bestuurder pleit onder andere voor meer vertrouwen tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. We kunnen luisteren naar een interessante keynote.

 

 

Rondleiding
We zijn te gast in de LocHal, een bruisende locatie in de moderne Tilburgse Spoorzone. De professionele zalen van Seats2Meet zijn van alle gemakken voorzien en bieden een inspirerende zakelijke omgeving. Aan het einde van de dag nemen oud-NS-medewerkers iedereen mee voor een rondleiding door dit monumentale pand. Een sterk staaltje architectuur met een rijk verleden. Ze brengen de historie tot leven, maar vertellen ook over het heden en de toekomst. Wil je door één van de enthousiaste gidsen mee genomen worden, meld je dan aan via het inschrijfformulier.

Eten en drinken
Er wordt goed voor de innerlijke mens gezorgd. Je wordt ontvangen met koffie en thee met wat lekkers. Er zijn twee pauzes en uiteraard een uitgebreide lunch. Na alle sessies is er een gezellige borrel met afsluitend winters buffet. Zo krijg je de mogelijkheid om na de avondspits richting huis te gaan en heb je meer tijd om bij te praten en alle ervaringen van de dag te bespreken met elkaar.

Kosten en aanmelding
Zoals altijd is de toegang voor TMC-leden gratis. Leden van VNMG en niet-leden betalen € 75,- voor deze unieke dag. Neem vooral ook je collega mee of de stagiaire of iemand anders die je kent en met Bentley-software werkt.

Aanmelden kan hier.

Wij verzoeken je vriendelijk per persoon in te schrijven en gelieve voor vrijdag 22 november.

Houd er rekening mee dat met name de hands-on sessies snel volgeboekt kunnen zijn!
Na inschrijving ontvang je binnen een korte periode een bevestiging.

Wij wensen jou en je collega’s alvast een interessante en vooral leerzame dag toe en hopen je te mogen ontmoeten in Tilburg.

Programma Winterschool

09.30 – 10.00 uur Ontvangst
10.00 – 10.10 uur introductie
10.10 – 11.15 uur Keynotesessies
11.15 – 11.30 uur pauze
11.30 – 12.50 uur Workshop Een (CycloMedia) puntenwolk gebruiken als informatiebron voor 3D Ontwerp (data inwinnen en bewerken) > VOL
Workshop Van foto’s naar een Reality Mesh en die gebruiken als informatiebron voor 3D-ontwerp (data inwinnen en bewerken) > VOL
Workshop Vanuit OpenData & GeoData informatie verzamelen als bron voor je 3D-ontwerp (data inwinnen en bewerken) > VOL
Workshop Verschillen MicroStation V8i en CONNECT > VOL
Ronde tafel 3D cities
Presentaties highlights Bentley YII2019 + Digital Cities
12.50 – 13.40 uur lunch
13.40 – 15.00 uur Workshop Slim modeleren met OpenRoads (3D-ontwerp maken) > VOL
Workshop Modeleren van een 3D BIM-Model op basis van een reality mesh (3D-ontwerp maken)
Workshop Kennismaking met het 3D ontwerpen in de Bentley Connect-omgeving (3D-ontwerp maken) > VOL
Workshop OpenCities Planner
Presentaties Toekomstvisie NLCS + DIS Geo, handen vrij door innovatie
Presentaties Digital Twin + SynchroPro
15.00 – 15.20 uur pauze
15.20 – 16.40 uur Workshop Ontwerp automatiseren met behulp van Civil Cells (Automatiseren, Plannen en Presenteren) > VOL
Workshop Een 3D-model combineren met een planning tot een 4D-model en animatie (Automatiseren, Plannen en Presenteren) > VOL
Workshop Model Animatie in LumenRT (Automatiseren, Plannen en Presenteren) > VOL
Workshop Legion, Crowd-simulatie en risicoanalyse in steden
Demonstratie/presentatie ProjectWise
Presentaties Van BIM naar BOR + BIM vermomd als Digitalisering 2.0
16.40 – 17.30 uur Borrel en rondleidingen
17.30 – 20.00 uur Afsluitend buffet

Programma breakout-sessies

Ronde 1: 11.30 – 12.50 uur

Sessies 1 t/m 3 zijn volledig gericht op starten van het project. Daarbij gaat het zoals altijd om het inwinnen van gegevens en het verwerken van data. We gaan dan ook aan de gang met foto’s, puntenwolken en OpenData om ons project te starten met uiteindelijk genoeg gegevens om het volgende blok op de data te kunnen ontwerpen. Dit gebeurt binnen verschillende Bentley-oplossingen; MicroStation, OpenRoads en Context Capture.

Sessie 1
Workshop Een (CycloMedia) puntenwolk gebruiken als informatiebron voor 3D-ontwerp  (data inwinnen en verwerken)
Door: The People Group

Uit een Cyclomedia-puntenwolk wordt een Digitaal Terrein Model (DTM) gecreëerd. Hiervoor gaan we eerst de puntenwolk bekijken en analyseren en ook classiferen, zodat we de juiste informatie kunnen gebruiken voor de DTM. Software: OpenRoads en MicroStation

Sessie 2
Workshop Van foto’s naar een Reality Mesh en die gebruiken als informatiebron voor 3D- ontwerp (data inwinnen en verwerken)
Door: Ernst van Baar, Bentley Systems

Met behulp van Context Capture kunnen we op basis van foto’s een reality mesh opbouwen. We laten zien hoe je dit kunt doen en welke stappen daarvoor nodig zijn. Daarnaast laten we zien hoe je uit de reality mesh gegevens haalt om te gebruiken om verder te gaan met een 3D-ontwerp zoals een DTM.
Software: ContextCapture, MicroStation en OpenRoads

Sessie 3
Workshop Vanuit OpenData & GeoData informatie verzamelen als bron voor je 3D-ontwerp (data inwinnen en verwerken) > Vol
Door: The People Group

Door gegevens PDOK en andere bronnen te gebruiken is het mogelijk om heel veel verschillende soorten data in te laden. Het slim combineren van data is natuurlijk de toekomst en in deze workshop laten we zien hoe je dit aan kunt pakken. Daarna halen we uit de data basisgegevens om door te gaan met een 3D-ontwerp.
Software: MicroStation en OpenRoads

Sessie 4
Workshop Verschillen MicroStation V8i en CONNECT > Vol
Door: Dirk Boonstra, Bentley Systems

Wat is er nieuw in CONNECT ten opzichte van V8i? In deze workshop gaan we een aantal van die nieuwe mogelijkheden en veranderde mogelijkheden zelf uitproberen. Nadat het is uitgelegd, kunnen de deelnemers het zelf gaan doen. Een paar van de onderwerpen: gebruik AccuDraw, aanpassen of het maken van je eigen ribbon, een parametrische cell maken en display rules.
Software: MicroStation
> Deze workshop is vol en hiervoor kan niet meer worden ingeschreven

Sessie 5
Management ronde tafel discussie 3D cities
Door:  Louis Smit, gemeente Rotterdam en Jan Blaauboer, J-Con Advies

De gemeente Rotterdam is een van de eerste gemeenten in Nederland die een 3D-stadsmodel structureel gebruikt. In deze sessie belicht Louis Smit, strategisch adviseur geo-informatie en 3D van de gemeente Rotterdam, de zakelijke kant van het hebben en gebruiken van een 3D stadsmodel. Zaken als wat gaat er goed (en fout), wie zijn de belangrijkste gebruikers en hun ervaringen worden onder meer onder de loep genomen. Doelgroep voor deze sessie: leidinggevenden van gemeentelijke organisaties, maar uiteraard zijn andere belangstellenden ook welkom. De sessie is opgezet als een ronde tafel sessie waarbij de nadruk zal liggen op een interactieve discussie tussen alle deelnemers. Hierdoor is het aantal deelnemers beperkt tot maximaal 15.

Sessie 6
Presentatie Highlights Year in Infrastructure 2019
Door: Slavco Velickov, Bentley Systems

Tijdens deze presentatie gaat Slavco verder in op de hoogtepunten van The Year in Infrastructure Conference die Bentley in oktober in Singapore heeft gehouden. Wat zijn de plannen van Bentley? Welke nieuwste software-oplossingen en samenwerkingen komen eraan? En nog heel veel meer. Wil je op de hoogte blijven van de (nabije) toekomst-plannen van de leverancier? Dan mag je deze presentatie zeker niet missen.

 en

Presentatie Digital Cities
Door: Hakan Engman, Bentley Systems

Een presentatie over de nieuwste ontwikkelingen in digitale steden. Veel ervaringen in andere EU-landen passeren de revue met relevantie voor de Nederlandse gemeenten.

————————————————————————-

Ronde 2: 13.40 – 15.00 uur

In het tweede blok gaan we in sessies 7 t/m 9 op basis van de eerder verzamelde data aan de slag om daadwerkelijk een 3D-ontwerp te maken op de gegeneerde data. Dit doen we binnen verschillende ontwerpsoftware; MicroStation, OpenRoads en OpenBuildings. Omdat al deze software in CONNECT veel op elkaar lijkt, is het goed mogelijk om zonder teveel ervaring kennis te maken met andere ontwerpsoftware. Het maakt niet uit welke sessie je volgt met welke brondata da nook, want zonder brondata kun je ook overal inhaken.

Sessie 7
Workshop Slim modeleren met OpenRoads (3D-ontwerp maken) > Vol
Door: Louis van Amerongen, gemeente Amsterdam en Erik van Dam, Boskalis

In deze sessie nemen we de basisfunctionaliteiten van OpenRoads Designer door voor het modelleren van wegen en het plaatsen van objecten. Hiervoor wordt de countrykit die in ontwikkeling is door VNMG en TMC gebruikt.
Software: OpenRoads Designer

 Sessie 8
Workshop Modeleren van een 3D BIM-Model op basis van een reality mesh (3D-ontwerp maken)
Door: Ronny Verbruggen, 4D Select NV

In OpenBuilding gaan we een 3D BIM-Model opbouwen van een woning in de omgeving die eerder als data is binnen gehaald. De doelstelling is het ontwerpen van 3D-model.
Software: OpenBuilding

Sessie 9
Workshop Kennismaking met het 3D ontwerpen in de Bentley Connect-omgeving (3D-ontwerp maken) > Vol
Door: The People Group

In deze sessie gaan we in het gebied met de ingewonnen data een 3D-ontwerp toevoegen met de basis tools voor 3D modelleren binnen MicroStation (Deze zijn gelijk aan de tools in OpenRoads). Het 3D ontwerp is gericht op openbare ruimte.
Software: MicroStation en OpenRoads

Sessie 10
Workshop OpenCities Planner
Door: Kees van Prooijen en Johan Goransson, Bentley Systems

Verzamel, analyseer en publiceer digitale stadsgegevens met OpenCities Planner. OpenCities Planner is een cloud-based service die visualisatie van 2D-, 3D- en GIS-gegevens in een 3D-wereld mogelijk maakt. Je kunt projecten ontwerpen, visualiseren en publiceren van grootschalige stadsontwikkelingen tot gedetailleerde ontwerpen. Het enige dat je nodig hebt is een webbrowser, aangezien de gratis plug-in OpenCities Planner volledig webgebaseerd is. Inzetbaar voor iedere organisatie; van individuele planners, architecten, GIS-ingenieurs tot stedelijke overheden en grotere organisaties.

Sessie 11
Presentatie Toekomstvisie NLCS; Van CAD-standaard naar BIM-standaard
Door: Corné Helmons, BIM Loket

 Wat in 2007 begon als club enthousiastelingen die gezamenlijk werkten aan één CAD-standaard voor de GWW-sector, is in de afgelopen 12 jaar uitgegroeid tot een volwassen standaard. In 2018 is dit bekroond met opname op de “Pas Toe of Leg Uit” lijst, waarmee de standaard verplicht is geworden voor de (semi)publieke organisaties. Maar hoe verhoudt de NLCS zich tot de snelle ontwikkelingen op het gebied van BIM-standaarden, waarbij integratie tussen 2D/3D CAD, GIS gewenst is? Het is tijd om de NLCS vanuit dit oogpunt door te ontwikkelen tot volwaardige BIM-standaard. In deze sessie neemt Corné Helmons (Product Manager NLCS, BIM Loket) jullie mee in de toekomstvisie voor de NLCS.

 en

 Presentatie DIS Geo, handen vrij door innovatie
Door: Wil van den Berg, NedGraphics

 Het stelsel van basisregistraties gaat op de schop. Common Ground en DIS Geo zijn omvangrijke innovaties die de komende jaren geleidelijk vorm krijgen en zullen resulteren in een nieuwe informatiewereld, waarin samenhang optimaal geborgd wordt. Die nieuwe wereld en het huidige stelsel zullende de komende jaren naast elkaar bestaan.
In deze presentatie lichten we toe hoe wij met bestaande systemen geografische samenhang tussen BAG, WOZ en BGT/BOR aanbrengen zodat u te zijner tijd naadloos kunt migreren naar de Samenhangende Objectenregistratie.  En we leggen uit hoe u voor het integrale gebruik van informatie met ons gegevensmagazijn op een beheerste manier kunt meegroeien met de ontwikkeling van Common Ground. Zo komen handen vrij voor optimalisatie van werkprocessen en andere innovaties zoals 3D.

Sessie 12
Presentatie Digitale Tweeling TWIN-16 – De Groene Boog
Door: Jaap de Boer, Operationeel Directeur Infranea

Rijkswaterstaat legt een nieuwe snelweg aan tussen de A13 bij Rotterdam The Hague Airport en de A16/A20 bij het Terbregseplein. De 11 km lange A16 Rotterdam zorgt ervoor dat het verkeer op de A13, A20 en omliggende lokale wegen straks vlotter door kan rijden. De nieuwe verbinding draagt bij aan een betere bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio. In opdracht van de aannemerscombinatie ‘De Groene Boog’ ontwikkelt Infranea in samenwerking met Soltegro een digitale tweeling van het project, de zogenaamde TWIN-16, waarbinnen extra aandacht gegeven wordt aan de verdiepte landtunnel. Met de TWIN-16 wil de combinatie de kans op een probleemloze openstelling van de tunnel vergroten door onder meer optimaal gebruik te maken van digitale en virtuele instrumenten. Het gaat hierbij niet alleen over techniek, maar ook over het vinden van draagvlak bij stakeholders zoals bevoegde gezag, hulpdiensten, tunnelbeheerder en veiligheidsbeambte èn het kunnen toetsen en testen (valideren en testen) lang voordat de tunnel operationeel is en het kunnen afstemmen gedurende het proces.
De presentatie zal ingaan op enerzijds het proces om vanuit (3D) ontwerp en BIM te komen tot de Digitale Tweeling van de A16, waarna ook de daadwerkelijke toepassing beschouwd zal worden en mogelijkheden rond toekomstig gebruik tijdens operationele- en beheerfase van het project.

en

Presentatie 4D Werkvoorbereiding met Synchro Pro voor Theemswegtracé
Door: Anass Fizazi, BIM Coördinator bij consortium SaVe namens Infranea

Het Theemswegtracé is een oplossing voor het capaciteitsknelpunt voor het treinverkeer dat verwacht wordt als gevolg van de groei van het spoorvervoer en het scheepvaartverkeer van en naar de Brittanniëhaven in Rotterdam. Het nieuwe tracé loopt over een verhoogd spoorviaduct. Het spoor krijgt twee boogbruggen en sluit ter hoogte van de A15 weer aan op de bestaande spoorbaan. Door het verleggen van de spoorlijn komt het toenemende treinverkeer niet langer in het vaarwater van het scheepvaartverkeer, wat de doorstroming zal verbeteren. Het contract betreft een Engineering & Construct opdracht welke uitgevoerd wordt door aannemersconsortiumSaVe. De onderbouw van het Theemswegtracé is niet zonder uitdagingen. Naast de uitvoeringstermijn van ca. 2 jaar, vindt het project ook plaats over en nabij openbare infrastructuur en kwetsbare omgevingselementen, zoals petrochemisch industrie en een complex netwerk van kabels en leidingen. Het consortium zal werken binnen een beperkte ruimte in een omgeving die dag en nacht in beweging is. Bovendien moeten de omliggende bedrijven te allen tijde bereikbaar blijven. Tot slot is er ook nog de logistiek complexe uitdaging van het inrijden van twee nieuwe stalen boogbruggen.
De presentatie zal tonen hoe Synchro Pro een bijdrage heeft geleverd om een digitale aansluiting te krijgen tussen het ontwerp en de uitvoering met als doel de logistieke complexe uitdaging beheersbaar te krijgen.

————————————————————————-

Ronde 3: 15.20 – 16.40 uur

In het laatste blok in sessie 13 t/m 15 gaan we aan de slag met opgebouwde 3D-modellen om deze nog verder te bewerken. Dit kan door dit 3D-model te combineren met een planning en hier een animatie van te maken met behulp van Synchro. Of we pushen het 3D-model door naar LumenRT waardoor we het model kunnen visualiseren en tot leven kunnen laten komen. Ook is er de mogelijkheid om een stuk automatiseren met OpenRoads te volgen door middel van Civil Cells.

Sessie 13
Workshop Ontwerp automatiseren met behulp van Civil Cells (Automatiseren, Plannen en Presenteren) > Vol
Door: Mike van Raaij, Royal HaskoningDHV

Met behulp van Civil Cells kunnen we ontwerpen versnellen omdat je kant en klare bouwstenen in een keer kunt ontwerpen. Met behulp van deze workshop leer je de basis van Civil Cells hoe je deze opbouwt en hoe je deze toepast.
Software: OpenRoads

> Deze workshop is vol en hiervoor kan niet meer worden ingeschreven

Sessie 14
Workshop Een 3D-model combineren met een planning tot een 4D-model en uiteindelijk een animatie – (Automatiseren, Plannen en Presenteren) > Vol
Door: Cadvisual Benelux BV

Een 3D-model geeft enorm veel inzicht over de uiteindelijke situatie, maar het wordt pas echt interessant als we ook de verschillende bouwfases in beeld kunnen brengen en deze kunnen bekijken Dit kan met behulp van Synchro 4D. In deze workshop worden daarom de eerder ontworpen modellen gekoppeld met een planning zodat er een 4D-model ontstaat waar dan uiteindelijk een animatie van wordt gemaakt.
Software: Synchro software

Sessie 15
Workshop Model-animatie in LumenRT (Automatiseren, Plannen en Presenteren) > Vol
Door: Ernst van Baar, Bentley Systems

LumenRT zit standaard in alle softwarepakketten zoals OpenRoads, MicroStation en OpenBuildings en biedt de mogelijkheid om direct het 3D-model te visualiseren en animeren tot een zeer mooie weergave met diverse exportmogelijkheden. In deze workshop wordt de basis van LumenRT getoond en kun je je eigen 3D-model animeren.
Software: MicroStation en OpenRoads
> Deze workshop is vol en hiervoor kan niet meer worden ingeschreven

Sessie 16
Workshop Legion Simulator, Crowd-simulatie en risicoanalyse in steden
Door: Ramao Netto, Bentley Systems

Genereer simulaties met voorspellende capaciteit in een breed scala aan scenario’s en onderzoek hoe voetgangers en menigten omgaan met infrastructuur.
Voer virtuele experimenten uit op het ontwerp en beoordeel de impact van verschillende niveaus van de voetgangersvraag. Met geavanceerde modellering-, analyse- en presentatiemogelijkheden voor projecten variërend van luchthavens tot treinstations tot sportlocaties, helpt LEGION Simulator de doorstroming van voetgangers en de veiligheid te verbeteren. Gebruikers worden in staat gesteld evacuatiestrategieën op elk punt van de simulatie te testen. Deze sessie is in het Engels, maar er is Nederlandse ondersteuning.

Sessie 17
Presentatie en demonstratie ProjectWise
Door: Benno van Ham, SolvH en Hans Koorneef, Bentley Systems

 ProjectWise heeft alle benodigde data opgeslagen, maar hoe vinden we deze weer terug? Natuurlijk gebruiken we allemaal al de zoekmogelijkheden toch? Of toch maar stap voor stap de folders aflopen in de hoop de juiste gegevens terug te vinden…
In deze sessie laten we de mogelijke zoekopties zien maar gaan ook in op vragen als: hoe kan ik zoeken op lege attributen en kan ik meerdere zoekopdrachten combineren en die dan later weer gebruiken. Of zoeken op een bepaalde tijdsbestek. Natuurlijk behandelen we ook de zogenaamde FTR, Full Text Retrieval, mogelijkheden en het gebruik van “wildcards”. En hoe kunnen we als beheerders onze gebruikers helpen met voor gedefinieerde zoekopdracht?
Neem een “lastige vraag” mee zodat we als groep wellicht een slimme zoekopdracht kunnen uitwerken!

Sessie 18
Presentatie Van BIM naar Bor
Door: Antea

Binnen een klein aantal jaren wordt circulair bouwen de norm. Up-to-date Informatie over het gebouwde, gebouwen zowel als GWW objecten, wordt dan heel belangrijk. Vaak worden wijzigingen in deze objecten ingewonnen door medewerkers van de geo afdeling, deze wijzigingen maken deel uit van de BIM- informatie van deze objecten. Antea heeft een connectie ontwikkeld tussen hun beheer openbare ruimte software oplossing en geo / BIM-informatie. In deze sessie tonen zij, aan de hand van een presentatie en demonstratie hoe gemakkelijk een en ander werkt.

en

Presentatie
BIM vermomd als Digitalisering 2.0
Door: Tom Wortel, Boskalis

Bij Boskalis staat BIM voor de data centraal. Dit betekent niet dat we een ouderwets data-warehouse optuigen. Het is een visie op applicatievernieuwing. Iedere gebruiker krijgt de data die hij nodig heeft in zijn eigen omgeving aangeboden. Hiervoor moet het hele informatie- en applicatielandschap aangepast worden. Gelukkig eten we de taart bij Boskalis niet in 1 keer maar hap voor hap. Hoe? Dat wordt tijdens dit ervaringsverhaal goed uitgelegd.

 

[ssba-buttons]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.