De gemeente Amsterdam brengt een gratis plug-in KLIC-melding conform NLCS in MicroStation uit. De basis voor deze plug-in is gemaakt door de gemeente Tilburg, een mooi voorbeeld van wat samenwerking tussen gemeentes op kan leveren! Amsterdam heeft op deze basis door ontwikkeld (middels MicroStation VBA) waardoor het nu mogelijk is een KLIC-melding direct te importeren in MicroStation conform de NLCS.

De plug-in leest het xml-bestand uit, maakt de benodigde NLCS-lagen aan met juiste levelinstellingen (lijnstijlen, kleuren etc) en tekent de lijnen in het MicroStation-bestand. Daarnaast koppelt de tool de extra eigenschappen (buisdiameter, materiaal, diepteligging etc.), voor zover deze in de KLIC staan, toe aan de lijnen als tagset (V8i) of Item Type (Connect). Ook bedrijven die nog niet gebruikmaken van de NLCS kunnen de tool inzetten. Alle onderdelen die nodig zijn voor een juiste weergave van de NLCS-lijnen zijn opgenomen.

Na instellen door een beheerder wordt bij het opstarten van MicroStation de tool automatisch geladen en zal er een pull down menu (V8i) of Ribbon (Connect) zichtbaar worden. Hierna is het simpel een kwestie van de KLIC-melding selecteren en de tool doet de rest. Voor beheerders is er nog een aparte beheerderstool opgenomen die het mogelijk maakt standaarden voor het inlezen te beheren en updaten.

NLCS
NLCS, de Nederlandse CAD-standaard, is steeds meer gemeengoed binnen Nederland voor werken in de GWW-sector. De standaard is volwassen geworden, steeds vollediger en wordt door steeds meer partijen gebruikt. Ook de KLIC ontwikkelt zich door. In het verleden werd een KLIC-melding enkel als png-bestand aangeleverd. Het was nodig de informatie te vectoriseren of over te tekenen en het bijbehorende CAD-bestand wat daaruit voortkwam had daarmee een grote mate van onnauwkeurigheid.

Met de doorontwikkeling van de KLIC wordt deze tegenwoordig als xml-bestand aangeleverd. En dat biedt interessante opties. Amsterdam is al langer betrokken bij de ontwikkeling van de NLCS en zag met de doorontwikkeling van de KLIC een mogelijkheid deze aan de NLCS te koppelen.

Toekomst en verkrijgbaarheid
Op dit moment zet de plug-in enkel de lijnen uit een KLIC-melding om. In de toekomst willen we ook graag nog dat cellen (denk aan putten, lasboxen etc) vanuit de KLIC weergegeven worden. Deze informatie zit al wel in het xml-bestand die de KLIC levert. Met het gratis beschikbaar stellen van deze tool hopen wij andere bedrijven te enthousiasmeren hierop door te ontwikkelen. Zo kunnen we samen blijven verbeteren.

De plug-in is middels de downloadlink voor iedereen gratis te downloaden. KLIC NLCS

 

[ssba-buttons]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.