TMC Nederland en VNMG organiseerden in samenwerking met Bentley en verschillende sprekers haar eerste digitale Winterschool. Meer dan 175 deelnemers konden woensdagmiddag 25 november 13 presentaties bijwonen vanuit hun eigen huis of kantoor. En dit werd gewaardeerd door de leden van de beide Bentley-gebruikersverenigingen.

Leerzame sessies
De sprekers van Ballast Nedam, Bentley Systems, The People Group, NedGraphics, Gemeente Amsterdam, Gemeente Eindhoven, GVB en Movares gaven leerzame presentaties van 45 minuten via Teams. Aan de hand van powerpoint presentaties, filmpjes en vraag & antwoord sessies konden de deelnemers veel leren door de handige tips en trucs en werden ze bijgepraat over de nieuwste toepassingen.

Terugkijken?
Na een korte uitleg van Nico van Caspel (bestuurslid TMC) waarin hij onder andere het 25-jarige bestaan van TMC Nederland aanhaalde, konden de deelnemers kiezen uit maar liefst 13 sessies (zie hieronder).
De video’s van de verschillende sessies zijn terug te vinden via Youtube en op onze downloadpagina vind je een aantal presentatieslides terug.

Video’s: TMC Nederland Youtube-kanaal 

Presentatieslides: https://tmc-nederland.nl/downloads/bestanden.

 

Gevulde koeken per post
Normaal gesproken kunnen de deelnemers van de evenementen altijd genieten van lekkere dingen tijdens de pauzes, lunch en het afsluitend buffet. Bij deze online Summerschool verraste TMC Nederland, ook omdat ze 25 jaar bestaan, de deelnemers met twee lekkere gevulde koeken. Deze lekkernij van de bakker was met liefde ingepakt door mensen met een verstandelijke beperking, werkzaam bij de JIJ & Ik Cadeauwinkel van Stichting Ons Tweede Thuis Aalsmeer.

Vervolg
TMC Nederland en VNMG hopen dat we in november of december weer een evenement kunnen gaan vieren op locatie. Op dit moment zijn ze aan het uitzoeken of hier voldoende animo voor is. Ook wordt gekeken of er een Winterschool kan plaatsvinden op locatie, maar waarbij het mogelijk is dat een aantal sessies digitaal worden uitgezonden.

Programma Summerschool 2021

12.45 – 13.00 uur Introductie
13.00 – 13.45 uur 1 4D bij Ballast Nedam
2 Stedelijke werkomgeving voor OpenRoads Designer v1.00
3 RIONED koppeling binnen MicroStation met Optimize GeoDATA CE
4 Presenteer, visualiseer uw projecten en communiceer met de betrokkenen met behulp van OpenCities Planner
13.45 – 14.00 uur Pauze
14.00 – 14.45 uur 5 Introductie renderen met VUE
6 Orbit 3DM, Bentley’s generieke oplossing voor alle reality dataopslag, verwerking en gebruik op desktop of web
7 ProjectWise Design Integration vs. ProjectWise 365… de verschillen en overeenkomsten
8 Countrykit OpenRoads VNMG
14.45 – 15.00 uur Pauze
15.00 – 15.45 uur 9 Plotten in OpenRoads Designer
10 Help! Help!. Hoe krijg ik antwoord op mijn Bentley – MicroStation vraag?
11 NedGlobe – gebruik gebiedsinformatie overal en op elk device
12 IFC standaarden bekijken en hoe te gebruiken in Bentley-applicaties
13 NLCS als de standaard binnen Metro en Tram, hoe ver zijn we?
15.45 uur Pauze
16.00 – 16.15 uur Terugblik op de middag

Programma breakout-sessies

Sessie 1
4D bij Ballast Nedam
Door: Robert Heinhuis en Tommie Jacobs, Ballast Nedam Infra Projecten

Binnen Ballast Nedam Infra Projecten zijn we op zoek gegaan om de communicatie en afstemming tussen ontwerp, werkvoorbereiding en uitvoering te verbeteren. Het doel hiervan is dat de werkvoorbereiding en uitvoering al tijdens het ontwerp meer betrokken wordt om een veilig en maakbaar ontwerp- en uitvoeringsplan te krijgen en ook de faalkosten omlaag te brengen. Door de 3D-modellen te koppelen aan de uitvoeringsplanning komt een 4D-model tot stand, wat gebeurt in Synchro. In het 4D-model wordt niet alleen gekeken naar de eindsituatie maar ook naar de faseringen, tijdelijke constructies, logistieke routes, opslag, materieel en materiaal. Op deze manier zijn we in staat om een volledig afgestemd, maakbaar en veilig ontwerp- en uitvoeringsplan op te leveren.

Sessie 2
Stedelijke werkomgeving voor OpenRoads Designer v1.00
Door: OpenRoads groep gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen periode gewerkt aan een werkomgeving voor OpenRoads Designer die gericht is op de stedelijke openbare ruimte. De kern van deze omgeving bestaat uit een basis die in heel Nederland toepasbaar is. Objecten hieruit kunnen als puzzelstukjes dienen voor een specifieke locatie. In deze presentatie zal de eerste versie van deze werkomgeving worden getoond.

Sessie 3
RIONED koppeling binnen MicroStation met Optimize GeoDATA CE
Door: Annelies Brouwers en Derk Nouwens, The People Group

The People Group laat zien hoe het, via Optimize GeoDATA CE, mogelijk is om rioleringsobjecten/kenmerken uit de registratie van RIONED (GWSW=GegevensWoordenboek Stedelijk Water) op te halen en in te zien. Dit toont tevens de werkwijze om, via Optimize GeoDATA CE, binnen MicroStation WFS lagen beschikbaar te maken. Adhoc of voorgeprogrammeerd met kenmerken en symbology en indien wenselijk in 3D.

Sessie 4
Presenteer, visualiseer uw projecten en communiceer met de betrokkenen met behulp van OpenCities Planner
Door: Kees van Prooijen, Bentley Systems

Verbeter uw stadsontwikkeling en vermijd misverstanden en kostbare vertragingen met een oplossing die efficiënte planning en krachtige mogelijkheden tot projectsamenwerking biedt.
OpenCities Planner is de ideale oplossing voor het ontwerpen van meerdere alternatieven, het communiceren van stadsplannen en het betrekken van belanghebbenden bij dergelijke projecten. Ontdek hoe u OpenCities Planner kunt gebruiken om steden te voorzien van een digital twin voor projectplanning en gezamenlijke webgebaseerde 3D-visualisatie

Sessie 5
Intoductie renderen met VUE
Door: Louis van Amerongen, gemeente Amsterdam en Mark Stals, gemeente Eindhoven

In MicroStation CONNECT Update 16 wordt de renderengine Luxology vervangen door de renderengine VUE (spreek uit View) van EON Software. Luxology is vanaf Update 16 niet meer beschikbaar. Tijdens deze sessie laten we jullie kennismaken met deze nieuwe renderengine. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • wat is er vernieuwd in het renderdialoogvenster
  • het verschil tussen Ray Tracing en Path Tracing
  • de post rendersettings met Non PhotoRealistic Rendering en ReLighting

Sessie 6
Orbit 3DM, Bentley’s generieke oplossing voor alle reality dataopslag, verwerking en gebruik op desktop of web
Door: Lomme Devriendt, Bentley Systems

De opname en gebruik van Reality Data (orthofotos, panorama’s, oblieke beelden, LiDAR puntenwolken, drone-foto opnames, meshes, ….) wordt steeds populairder en laat toe om een nauwkeurige Digital Twin te maken voor gebruik in ontwerp, planning, onderhoud, bouw-, en bedrijfsvoering. Tijdens deze sessie leer je  waarom Bentley’s nieuwe Orbit 3DM portfolio een essentiële schakel is in dit proces. Onafhankelijk van leverancier, type, volume of techniek van data-inwinning kan je optimaal de grote hoeveelheden aan Reality Data binnen nemen, opslaan op desktop, server of cloud, aanwenden voor semi- of volautomatische detectie & analyse en verspreiden binnen je eigen specifieke GIS/CAD werkprocessen.

Sessie 7
ProjectWise Design Integration vs. ProjectWise 365… de verschillen en overeenkomsten
Door: Hans Koorneef, Bentley Systems

In deze sessie gaan we in op de verschillen tussen deze twee producten, wanneer kies ik voor wat? Wat mis ik wanneer ik voor ProjectWise 365 kies? Prijsverschillen? Password/Visa? On-premise of SaaS? Al deze onderwerpen worden uitgelicht en natuurlijk is er veel mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Sessie 8
Update Countrykit OpenRoads VNMG
Door: VNMG

Omschrijving volgt.

Sessie 9
Plotten in OpenRoads Designer
Door: Ingeborg Hoogenberg, The People Group

In deze presentatie leer je hoe je sheetmodels van je ontwerpen maakt en hoe je Named Boundaries toe kunt passen. Je hoort alles wat er bij komt kijken als je een OpenRoads-model wilt publiceren.

Sessie 10
Help! Help!. Hoe krijg ik antwoord op mijn Bentley – MicroStation vraag?’
Door: Dirk Boonstra, Bentley Systems

In deze sessie gaat Dirk Boonstra in op deze vraag. Soms loop je in MicroStation ergens mee vast. Of je hebt het gevoel dat het anders (beter) kan. Hij laat zien waar en hoe je hulp kan krijgen met betrekking tot MicroStation.

Sessie 11
NedGlobe – gebruik gebiedsinformatie overal en op elk device
Door: Rijk Wesselo, NedGraphics

NedGlobe is een nieuwe generatie GIS-oplossing. De webapp maakt het makkelijker om op ieder gewenst moment en vanaf elke locatie informatie met elkaar te delen. Je gaat zien hoe je vanuit één krachtige beheeromgeving diverse doelgroepen kunt bedienen met geo-informatie. Denk aan je eigen medewerkers, maar ook inwoners en bedrijven. Informeer hen en betrek hen in het verbeteren van je registraties. Het is in de nieuwste versie ook mogelijk om metingen en redlining in het veld te verrichten. Deze metingen landen vervolgens in de werkvoorraad van de MicroStation-tekenaar. Op deze manier kunnen schetsen, metingen en meldingen van buiten verwerkt worden met de precisie van een CAD- tekenaar binnen.

Sessie 12
IFC standaarden bekijken en hoe te gebruiken in Bentley-applicaties
Door: Lukasz Kawalec en Prathamesh Kalelkar, Bentley Systems (moderator Maarten van Heest)

Deze presentatie zal specifieke workflows laten zien van het gebruik van IFC standaarden in projecten. Het eerste deel van de presentatie zal zich richten op IFC design review workflows en samenwerking met behulp van Bentley technologie met een live demonstratie. In het tweede deel van de presentatie wordt de IFC Exporter besproken waarmee iModellen naar IFC standaarden en formaten kunnen worden geëxporteerd.

Sessie 13
NLCS als de standaard binnen Metro en Tram, hoe ver zijn we?
Door: Aydemir Çetin, Movares en Marco Linnebank, GVB

GVB, HTM, gemeente Amsterdam Metro & Tram, RET Rotterdam, U-OV Utrecht zijn samen met het BIM Loket aan het werk om standaardisatie binnen het stedelijk vervoer, vanuit de BIM-filosofie toe te passen. Begin 2019 hebben de Light Rail-bedrijven hiervoor het Gebruik- en Ontwikkelconvenant NLCS, de Nederlandse CAD-standaard ondertekend. Aanjager van deze doorontwikkeling is Aydemir Çetin, werkzaam bij Movares en momenteel actief binnen strategisch asset management bij gemeente Amsterdam MET. Vanuit het BIM Loket en NLCS heeft hij er hard aan getrokken, om de open standaard NLCS onder de aandacht te brengen bij de Light Rail-bedrijven en ProRail. Marco Linnebank is werkzaam bij GVB als constructeur. Hij is één van de belangrijkste inhoudelijke trekkers van deze gezamenlijke doorontwikkeling over basisafspraken, zoals het omgaan met metadata, digitaal tekenen, het uiterlijk van de tekeningen en de afstemming met OTL-Spoor die door ProRail is ontwikkeld.
In deze presentatie een update over de samenwerking.

 

[ssba-buttons]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.