Het wordt kouder en de winter is in aantocht. Dè tijd van het jaar voor onze Winterschool, waar we weer velen van jullie hopen te ontmoeten!

Wanneer   
woensdag 7 december, vanaf 10.00 uur

Waar
LocHal / Seats2Meet Tilburg

Wat
Een centralepresentatie van Bentley Systems
Vier interessante presentaties
Maar liefst negen leerzame hands-on workshops
Een interactieve ronde tafelsessie
Een lekkere lunch en winters buffet waar je met andere Bentley-gebruikers kunt bijpraten

Wie
Gratis voor alle leden van TMC Nederland en leden van de BE User Group Flanders
Iedereen die interesse heeft in een interessante dag over vele Bentley-oplossingen

Registratie
Schrijf je snel in via deze link en kies welke sessie je wilt bijwonen. Wacht niet te lang, want voor de workshops geldt vol = vol.

Programma

09.30 – 10.00 uur inloop
10.00 – 11.00 uur Welkom en presentatie Bentley
11.00 – 12.30 uur 4 subsessies:
– workshop What’s in it for me? MicroStation features versie 15-16-17
– workshop iTwin, zoek de verschillen
– workshop MicroStation Ribbons
– presentaties C-SAM generiek en locaties Omgevingswet EN Presentatie NLCS Update
12.30 – 13.30 uur Lunch
13.30 – 15.00 uur 4 subsessies
– workshop OpenCities Map PowerView
– workshop Het uitvoeren van zonne-analyses met 3D BAG als basis
– workshop Item types en reports door gem Eindhoven
– presentaties ProjectWise als Planbeheersysteem bij ELIA EN Presentatie Bentley Connection Client; meer dan alleen inloggen
15.00 – 15.20 uur Korte pauze
15.20- 16.50 uur 4 subsessies:
– workshop Autocad VS MicroStation
– workshop OpenRoads Template maken
– workshop Doe meer met je ProjectWise gebruik(ers)
– Ronde tafel ‘gebruik Bentley Software in gemeentelijke werkprocessen

Uitleg sessies

10.00 uur

Centrale presentatie: Terugblik Bentley Year in Infrastructure 2022 en EPS 365
Door Erwin van Meurs, Bentley Systems

————————————————————————-

Ronde 1: 11.00 – 12.30 uur

Sessie 1
Workshop What’s in it for me? MicroStation features versie 15-16-17
Door: Ingeborg Hoogenberg, The People Group

Vraag jij je ook wel eens af wat Bentley allemaal in de nieuwe versies stopt, maar heb je geen tijd om dat zelf eens rustig te bekijken? In deze workshop gaan we daar eens induiken. We maken een lijst van alle ‘verbeteringen’ in de laatste 3 versies en pikken daar wat dingen uit die volgens ons wel wat aandacht kunnen gebruiken.Maar je mag zelf ook kiezen. Jij vraagt? Wij draaien! Dus heb je zelf iets gezien waar je meer van wil weten? Laat het ons weten en we vertellen je er meer over.

Sessie 2
Workshop iTwin, ontdek de verschillen
Door: Christiaan Post, Sweco en Ernst van Baar, Bentley Systems

Tekeningen delen, controleren en samenwerken in de cloud, wat zijn de mogelijkheden? Maar wellicht een nog betere vraag is: Wat zijn de verschillen? De verschillen tussen de mogelijkheden maar ook de verschillen tussen verschillende versies. In deze interactieve workshop ga je zelf de verschillen ontdekken en ook nog met extra rekenhulp vanuit de cloud.

Sessie 3
Workshop Ribbons in MicroStation en Optimize NLCS, de puntjes op de i
Door: Paul Haffmans, TMC Nederland

Op een van onze vorige workshops heb ik het al eens gehad over het maken van eigen Workflows Ribbons, dé interface van MicroStation CE. Daar komen we in deze workshop op terug en gaan verder. Hoe kunnen we ribbons aansturen en hoe bouwen we ribbons vanuit Optimize NLCS. Menu’s in een handomdraai.

Sessie 4
Presentatie C-Sam Generiek en locaties Omgevingswet
Door: Derk Nouwens, The People Group

In deze sessie laten we zien hoe C-SAM generiek wordt ingezet om locaties (geometrie) ten behoeve van de omgevingswet op te bouwen en te beheren. Dit met opslag in een PostGIS spatial database. Met als doelstelling het maken van bouwstenen voor het aanmaken van een DSO gml.

EN

Presentatie Update NLCS
Door: Aydemir Cetin, Movares/BIM Loket

Tijdens deze presentatie word je helemaal bijgepraat over waar het BIM Loket mee bezig is op het gebied van NLCS (de Nederlandse CAD-standaard). Zo zijn het BIM Loket en digiGO samen onder één naam verder gegaan: digiGO. Het is de uitkomst van een proces van integratie dat al enige tijd gaande is. Dit is ook voor leden van TMC Nederland interessant. En wat staat er zoal op de planning voor 2023?

————————————————————————-

Ronde 2: 13.30 – 15.00 uur

Sessie 5
Workshop OpenCities Map PowerView, een alternatief voor het 2D tekenen en ontwerpen en het combineren met gegevens uit GIS databases
Door:  Kees van Prooijen, Bentley Systems

In deze sessie maak je kennis met OpenCities Map PowerView en de beschikbare (2D MicroStation) tools voor het maken van je plannen. Gegevens uit PDOK worden opgehaald en gecombineerd in het ontwerp. Naast het maken van een CAD ontwerp, kunnen ook GIS objecten geplaatst worden.

Sessie 6
Workshop Het uitvoeren van zonne-analyses met 3D BAG als basis
Door: Louis van Amerongen, gemeente Amsterdam en Mark Stals, gemeente Eindhoven

In Optimize GeoDATA van The People Group zit de tool 3D BAG; waarmee erg snel en eenvoudig bebouwing als 3D object kan worden gedownload. 3D BAG is ideaal voor het maken zonne-analyses. Met een zonne-analyse kan het aantal zonne-uren per dag op een oppervlak in kleur inzichtelijk worden gemaakt én is het mogelijk om potentiële energie opbrengst in kleur inzichtelijk te maken.
Tijdens deze workshop gaan we:

  • Met Optimize GeoDATA van The People Group; 3D BAG downloaden.
  • Met de Light Manager de juiste zon instellingen doen.
  • Een zonneanalyse uitvoeren met de optie Solar Exposure Calculator én de potentiële energie opbrengst inzichtelijk maken.
  • Als er nog tijd over is gaan we de schaduw als object in het 3D model plaatsen met behulp van de Shadow Generator.

Kortom Een zonnige workshop!

Sessie 7
Workshop Item Types in de praktijk, de basis
Door: Bart Leclercq en Mieke Pol, Gemeente Eindhoven

Met Item Types kan administratieve informatie worden gekoppeld aan grafische elementen. Deze gegevens kunnen worden gerapporteerd, tabellen van gemaakt en naar Excel worden exporteren. Tijdens deze interactieve workshop gaan we administratieve gegevens van een boom koppelen aan een boom cell. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • het aanmaken van Item Types;
  • het koppelen van Exel keuzelijsten, de zogenaamde Pick Lists;
  • het automatisch laten invullen van overige attribuutvelden;
  • het aanmaken / genereren van een rapport.

Sessie 8

Presentatie ProjectWise als Planbeheersysteem bij ELIA
Door: Nico Tobbackx, ELIA

Elia is de Belgische Transmission System Operator (TSO), vergelijkbaar met TENNET in Nederland. ProjectWise wordt gebruikt voor zowel de Projecten binnen engineering als voor het As-Built en archiveringsproces. Specifiek aan de Elia configuratie is de uitgebreide Rule based workflow (WRE), samen met een aantal extra ontwikkelde tools zoals een AutoDesk Vault Connector, Redlining Tab, Workflow Actions Tab en een Attributes Preview Tab. De ProjectWise configuratie bevat ook integratie met Bentley OpenUtilities Substation, AutoCAD, MicroStation en MS Office.

EN

Presentatie Bentley Connection Client; meer dan alleen inloggen
Door: Suzie Ye, Bentley Systems

Iedereen kent de Bentley Connection Client als inlogmechanisme bij het starten van MicroStation. Maar deze tool kan nog meer. Laat je tijdens deze presentatie wegwijs maken in de verborgen talenten van deze Client.

————————————————————————-

Ronde 3: 15.20 – 16.50 uur

Sessie 9
Workshop AutoCAD VS MicroStation (= VOL, kan niet meer aangemeld worden)
Door: Paul Haffmans, TMC Nederland

MicroStation leest en schrijft AutoCAD-bestanden. Maar waar moet je op letten bij het importeren, exporteren en bewerken van DWG bestanden? Wat kan en wel en wat niet. En hoe kan ik MicroStation zo inrichten dat ik daar als AutoCAD-gebruiker makkelijk mijn weg in vind, dus bv AutoCAD layout en key-ins.

Sessie 10
Workshop OpenRoads Template maken
Door: Eddy Westra, Gemeente Amsterdam

In deze workshop gaan we een Corridor Template maken en toepassen door middel van Parametric en Horizontale feature constraint met projectie op bestaande DTM in OpenRoads.

Sessie 11
Workshop Doe meer met je ProjectWise gebruik(ers)
Door: Benno van Ham, SolvH en Hans Koorneef, Bentley Systems

We weten allemaal dat er tegenwoordig meerdere manieren zijn om ProjectWise te ontsluiten, wat is nu de beste tool voor welke gebruiker. Zeker met de toepassing van Passports, VISA en de SES licensering, welke smaak ga je nu kiezen voor je diverse gebruikers?
Tijdens deze workshop gaan we jullie laten oefenen (natuurlijk na uitleg) met het invoeren van de Web clients in de ProjectWise omgeving. Welke smaken kennen we, welke functionaliteiten kennen we, voor welke gebruikers kies je welke tool en hoeveel werk is het om je gegevens op deze manier te ontsluiten. Na de workshop heb je voldoende ballast om het voor je eigen organisatie in te kunnen schatten/ontsluiten.

Sessie 12
Ronde tafel ‘Gebruik Bentley software in gemeentelijke werkprocessen
Door: Erwin van Leiden, Syntrophos

Ervaring leert dat inzet van Bentley producten binnen gemeenten terugloopt. Waarom is dit en welke kansen zijn er? In deze ronde tafel sessie bespreken we met elkaar deze ontwikkeling aan de hand van ervaringen, voorbeelden en prikkelende stellingen. Volop ruimte voor uitwisselen van ervaringen en ideeën die we mogelijk vanuit TMC kunnen uitbouwen. Kom erbij en deel je ervaringen en ideeën.

[ssba-buttons]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.